Tačijev izbor pokrio suzavac

D. Z. - D. M.

26. 02. 2016. u 11:15

Haos u skupštini i na ulicama Prištine tokom glasanja za predsednika. Poslanici "Srpske" nisu glasali za kandidate

Тачијев избор покрио сузавац

Twitter

Posle sedmočasovne drame u parlamentu, ali i na ulicama Prištine, teških optužbi za govornicom, bacanja suzavca, privođenja i iznošenja opozicionih poslanika iz sale, za predsednika Kosova u petak je izabran Hašim Tači. On je u trećem krugu glasanja osvojio 71 glas, dok je nevažećih listića bilo 10.

Inače, nijedan od dvojice kandidata vodećih albanskih partija, Hašim Tači i Rafet Rama, nije u prva dva kruga dobio dovoljnu dvotrećinsku podršku, odnosno 80 glasova, pa je pre organizovanja trećeg, odlučujućeg kruga, proglašena pauza u radu parlamenta. Poslanici Liste "Srpska" bili su u sali, ali nisu glasali ni za jednog kandidata.

Da je propao i treći krug glasanja za predsednika, u kojem je po kosovskom ustavu pobedniku potrebna dvotrećinska većina, odnosno 61 glas, skupština bi se raspustila i raspisali bi se parlamentarni izbori. Tači je u prvom krugu dobio 50, a u drugom 64 glasa.

Glasanje je obeležila zapaljiva atmosfera, i u sali skupštine i na ulicama Prištine. Čim je Tači izabran, pristalice opozicije bacile su Molotovljeve koktele na zgradu parlamenta, zbog čega je policija morala da upotrebi suzavac.

Jake policijske snage, uključujući i snajperiste i vodene topove, bile su od jutra prisutne u okolini parlamenta, gde su se okupili i Tačijevi simpatizeri, koji je sa Rafetom Ramom istaknut kao kandidat vodećih albanskih partija za predsednika Kosova.

SPEKULACIJE O SUSRETU SA ĐURIĆEM PRIŠTINSKI mediji izvestili su da je, navodno, listu zahteva srpskih poslanika direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić predao lično Tačiju, sa kojim se sreo pre sednice, a prilikom povratka iz Goraždevca. U Kancelariji za KiM nisu hteli da komentarišu te, kako su naveli, spekulacije.

Sednica skupštine, koja je počela u podne, bila je prekidana u dva navrata jer su poslanici opozicije aktivirali suzavac. U jednom trenutku, kako bi se omogućio rad parlamenta, predsedništvo skupštine suspendovalo je sedam opozicionih poslanika, a obezbeđenje je neke, uključujući predsednika "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija, bukvalno iznelo iz sale.

Odluka srpskih poslanika da prisustvuju sednici doneta je neposredno pred početak sednice, a posle detaljnih konsultacija i sa albanskim koalicionim partnerima i sa Beogradom i sa predstavnicima međunarodne zajednice. Po rečima šefa Liste "Srpska" Slavka Simića, oni su odlučni da učestvuju u političkom životu na Kosovu i na taj način poboljšaju položaj srpske zajednice:

- Imamo zahteve, želimo da se oni ispune brzo, a da međunarodni faktori to garantuju. Želimo da imamo svog čoveka na jednoj od tri vodeće političke funkcije na Kosovu.

Navodno, među srpskim zahtevima su i povećanje budžeta za opštine na severu, datum za formiranje Zajednice srpskih opština i funkcija potpredsednika Kosova.

SRPSKA LISTA: GORUĆE PITANjE SKINUTO SA DNEVNOG REDA
"Srpska lista, iako nije učestvovala u izboru predsednika Kosova i Metohije, smatra da je dobro što je jedno od gorućih političkih pitanja koje je bilo izvor konflikta skinuto sa dnevnog reda i da će administracija u Prištini sada sa više legitimiteta moći da se pozabavi problemima građana" navodi se u saopštenju "Srpske liste".

"Nadamo se da će izbor predsednika Kosova i Metohije biti uvod u stabilizaciju političkih prilika, te uvod u ozbiljnije korake ka formiranju Zajednice srpskih opština i konstruktivnijem dijalogu o rešavanju nagomilanih problema srpske zajednice. Poslanici Srpske liste nisu želeli da biraju stranu u sporu koji polarizuje albansku zajednicu", kaže ta lista.

"Ubuduće će svaka partija kosovskih Albanaca, koja želi da obezbedi srpsku podršku, morati da računa s tim da Srbi žele da imaju jednu od tri najvažnije političke funkcije u Prištini. Jedina svrha našeg učešća u političkom životu u Prištini jeste borba za dobrobit srpske zajednice, koja je danas najugroženija nacionalna grupa u Evropi" saopštili su predstavnici te liste.

Lista je navela da ne želi da političkim radikalizmom daje izgovore onima koji žele da srpska zajednica bude dodatno obespravljena i zato će "nastaviti da konstruktivnim delovanjem utičemo na stabilizaciju političkih, bezbednosnih i ekonomskih prilika na Kosovu i Metohiji".

TAČI: RADIĆU ZA DOBROBITI ZEMLjE I SVIH NjENIH GRAĐANA, POŠTUJUĆI USTAV I ZAKONE
Danas izabrani predsednik Kosova Hašim Tači u obraćanju poslanicima i građanima Kosova zahvalio je na izboru na tu odgovornu funkciju i dodao da će uvek raditi u službi zemlje, svih građana, poštujući ustav i zakone Kosova.

"Garantujem vam da ću uvek raditi u službi zemlje, svih građana, poštujući Ustav i zakone Kosova. Radiću za red i zakon, služeći svim građanima Kosova bez razlike, kako bismo izgradili evropsko Kosovo", rekao je Tači.

On je zahvalio ambasadorima koji su prisustvovali sednici Skupštini Kosova kao i poslanicima DPK, DSK, Srpske liste, poslaničke grupe "Šest plus" i nezavisnim poslanicima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Један од Вукова

26.02.2016. 12:21

Шта вас брига, ионако ће ускоро сви бити храна рибицама у Јадрану..

Stevan

26.02.2016. 14:02

Gledam ovog matorog albanca sa američkom zastavom i nije mi jasno kako može da bude takav idiot. On obožava SAD zato što su im napunili dupeta na Kosovu osiromašenim uranijumom i obogaljili ih zauvek. To je baš lepo.

Duce Putler

26.02.2016. 20:16

@Stevan - Bolje da se zapitaš zašto ne drži srpsku zastavu. Možda ti onda bude jasniji koncept idiotluka.

Ayatollah Klatimir Smutin

26.02.2016. 21:57

@Stevan - @Stevan ---A pametni drže srpsku zastavu ?! Kad si bio na Kosovu da propagiraš srpsku ideju i srpski Ustav ? Verovatno nikad,a ne znaš ni gde se Kosovo nalazi.

Kosovar

26.02.2016. 18:41

Posto se nemogu dogovoriti oko izbora predsednika od predlozenih kandidata, bilo bi dobro da pozovu Bila Klintona, da im bude dozivotni prezident!!! I tako su mu vec napravili spomenik,pa se nece izlagati dodatnim troskovima,a i on ih obozava!!!!

Dumar

26.02.2016. 20:06

Eto, to smo mi. Glasali smo za najveceg kasapina iz Zute kuci. Ne moze vise ovako.

Nuclear Vlasta

26.02.2016. 21:01

@Kiza - А сад следи „гозба” на шиптарски начин - „жуманца” из Киндер јаја...

Не у €У рајХ!

26.02.2016. 23:30

Лепо су вам текстуално срочили ову издају и посредно признавање наводне "државе" Косова другосрбијанци у Београду,нема шта....... да би још лакше довели остатак Србије пред свшени чин.