Malo je onih koji su tokom sezone mogli i da pretpostave da će košarkaši Crvene zvezde krajem februara biti u krugu klubova koji će se ravnopravno boriti za mesto u četvrtfinalu Evrolige. Realno ili ne, tek crveno-beli će večeras specifičnu konekciju sa navijačima potražiti u vršačkom Milenijumu. Deo pristalica ispratio ih je u sredu ujutro iz hale Pionir, a prvi naredni trening Lazić i saigrači obaviće na istom mestu koje se sada zove „Aleksandar Nikolić“, sa osećajem nemerljivog zadovoljstva koje može prouzrokovati eventualni trijumf nad Efesom u 8. kolu Top 16 faze (20.00).

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Na početku drugog dela crveno-beli imaju skor 4-3, dovoljan da se pred večerašnji meč prelista klupski almanah i dođe do podatka da tim sa Malog Kalemegdana deceniju i po nije igrao značajniji duel na domaćem terenu. Davne 1998. Milenko Topić i saigrači igrali su revanš finala Kupa Radivoja Koraća protiv italijanskog Meša u Pioniru; nažalost prednost od šest poena iz prvog susreta nije bila dovoljna za osvajanje titule. Poraz (73:64) je možda i najbolja opomena današnjoj generaciji pred susret sa Efesom, s obzirom da je turski velikan na uvertiri Top 16 faze pukom srećom došao do trijumfa nad crveno-belima (85:84).

Eventualni trijumf dobrim delom omogućio bi Zvezdi da četvrtfinalne ambicije gradi na domaćem terenu do kraja Top 16 faze, pogotovo što Panatinaikos i Darušafaka ne spadaju u grupu nepobedivih timova van Atine i Istanbula.

Hala Milenijum biće podjednaka nepoznanica za obe ekipe; obruči su nešto tvrđi od onih u hali „Aleksandar Nikolić“, što bi barem u uvodnim minutima moglo da utiče na preciznost. Kao i Zvezda i Efes je u nacionalnom kup takmičenju doživeo ranu eliminaciju. Tim našeg Dušana Ivkovića ove sezone igra daleko slabije u odnosu na individualan kvalitet igrača, u koji je prošlog leta uloženo više miliona evra. Izostanak Denija Grejndžera i te kako bi mogao da utiče na raznovrsnost u igri, a naročito prilikom izolacija, kada postavljena akcija ne prođe. Sijaset igrača pruža daleko slabije partije u odnosu na objektivan kvalitet, a utisak je da u tome posebno prednjači centarska linija na čelu sa letos skupo plaćenim Derikom Braunom. Brajant Daston i Aleks Tajs na poziciji centra puno osciliraju. Ne koriste u dovoljnoj meri izraziti atleticizam i uglavnom se oslanjaju na pravovremeni pas Tome Ertela u igri dva na dva. Dario Šarić takođe ne uspeva da se iskobelja iz prosečnosti. Zvezdina centarska linija, naročito Kvinsi Miler, moraće da obrati pažnju na protivnički ofanzivni skok, s obzirom na atleticizam Brauna, kao i kombinaciju skočnosti i snage Danstona, Tajsa i Šarića.

Igra na niskom postu nije jača strana turskog velikana, s tim u vezi na posebnom testu biće bekovi crveno-belih. Ertel je osnovni organizator igre, dok su Batuk, Osman i Dibler najbitnije opcije na mestima dvojke i trojke. Zbog defanzivnih sposobnosti Balbaj dobija sve više poverenja na poziciji pleja, dok bi mladi Korkmaz mogao da bude „iks faktor“ s obzirom na odličan šut sa distance. Efes je najopasniji u igri na otvorenom terenu, zbog čega će Zvezdini bekovi morati brzo da se vraćaju u odbranu i da budu agresivni na liniji dodavanja.

Miler: Zvezda pun pogodak

– Mislim da se ispostavilo da je to bila perfektna odluka za mene. Bio sam skeptičan i nervozan zbog selidbe i svog početka u Evropi, ali ovo je bila jedna od najboljih odluka koju sam ikad doneo. Volim svoj tim, volim navijače i svog trenera. Ovo je bila najbolja situacija za mene. Jako sam zahvalan – iskreno je Kvinsi Miler odgovorio u intervjuu za Eurohoops šta misli o prelasku iz NBA u Zvezdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari