Fič: Odustanite, cena nafte se neće oporaviti

Rejting agencija Fič snizila je raniju prognozu cene nafte za 22 procenta, sa 45 na 34 dolara za barel, saopštila je ta kompanija.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2016.

18:17

Fič: Odustanite, cena nafte se neće oporaviti
(Foto: Thinkstock.com)

Fič dodaje da taj potez odražava njen "stav da je sve veća verovatnoća da oporavka cena neće biti u ovoj godini".

"Naše novo polazište je da će cene nafte 'brent' i WTI u proseku biti 35 dolara po barelu u 2016.godini", navodi se u saopštenju Fiča, koje prenosi ruska agencija TAS.

"Smanjenje se duguje kombinaciji rasta zaliha zbog blage zime, veće januarske proizvodnje od očekivane unutar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i sve očiglednijim znacima da će globalni ekonomski rast u ovoj godini biti slabiji nego što se ranije prognoziralo", naveli su iz Fiča.

To upućuje na zaključak, kako se dodaje, da će viška ponude biti i u drugoj polovini 2016, čak i ako se smanji sadašnji nivo isporuka, i da će se tržište verovatno uravnotežiti tek 2017. godine.

"Ali, čak i tada će vrlo visoke zalihe ograničiti rast cena", navodi se dalje.

Agencija je takođe revidirala naniže cenu nafte u takozvanom najgorem scenariju, na nivo na od 25 dolara za barel u 2016, sa perspektivom rasta na 40 dolara dugoročno. Fič je ranije svoje prognoze cena nafte revidirao 20. januara, prenosi TAS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: