Nauka

Mijenja oblik i nosi masu 1.000 puta veću od svoje (VIDEO)

Mijenja oblik i nosi masu 1.000 puta veću od svoje (VIDEO)
Mijenja oblik i nosi masu 1.000 puta veću od svoje (VIDEO)

Stručnjaci Univerziteta u Ročesteru zabilježili su veliki uspjeh, a ovo dostignuće moglo bi pomoći u izradi vještačke kože.

Polimeri koji na višoj temperaturi mjenjaju oblik su pravljeni i ranije, ali ovaj postaje iznenađujuće fleksibilan u kontakktu s tjelesnom toplotom i prilično brzo reaguje.

Ovo svojstvo, koje se može primjeniti radi promjene oblika uređaja, moglo bi da se pokaže kao korisno u medicini (u budućnosti bi od njega mogla da se pravi vještačka koža).

Naučnici su se u istraživanju suočili s veliki izazovom: kontrolom kristalizacije polimera. Dok se slični materijali koji mijenjaju oblik razvlače ili hlade, ostaju u obliku koji bi trebalo da bude privremen i njihov povratak u „opušteno“ stanje je otežan.

 

U slučaju materijala koji su napravili stručnjaci Univerziteta u Ročesteru, unutrašnja struktura kristalizuje se u segmente koje su naučnici nazvali „lancima“. Oni se brzo raspoređuju u istom pravcu dok se u njihovoj unutrašnjosti formiraju kristali. Zahvaljujući tome, materijal zadržava oblik nakon što na njega prestane da djeluje sila.

(NN/nationalgeographic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije