Nedelja, 17.01.2010.

22:51

Čiplić: Doneti dve deklaracije

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić ocenio da je politički "mnogo mudrije doneti dve deklaracije o zločinima na prostoru bivše Jugoslavije".

Izvor: Beta, Večernje novosti

Default images

Srbija bi tako osudila zločin u Srebrenici i poručila da su postojale i druge žrtve koje se ne smeju zaboraviti. Čiplić je u intervjuu za "Večernje novosti" rekao da je nepotrebno pokrenuta polemika o tom pitanju jer je od "broja rezolucija mnogo važnija sadržina teksta", ali da podržava ideju o donošenju dve deklaracije.

On je to objasnio rekavši: "Zato što bismo u suprotnom došli u situaciju da nam zamere da smo neiskreni, da pokušavamo da dešavanja
u Srebrenici prikrijemo podsećanjem na srpske žrtve".

Čiplić je negirao osnovanost prigovora da bi izdavanje dve deklaracije "razdvojilo žrtve".

"Nakon što je predsednik Tadić odao počast žrtvama u Srebrenici, usvajanjem skupštinske deklaracije više neće biti nikakve dileme šta Srbija misli o tom zločinu. A posebnom deklaracijom opomenućemo sve one, pa i delove medjunarodne zajednice, koji zaboravljaju da postoje i druge žrtve čiji se dželati i dalje ne procesuiraju", rekao je Čiplić.

Na pitanje da li očekuje da i Hrvatska usvoji deklaraciju o akciji Oluja 1995. godine, Čiplić je naveo da bi "bilo politički zrelo i mudro da Hrvatska prihvati da je 200.000 Srba iseljeno i stradalo tokom te operacije" i da bi izdavanje takve deklaracije "bio signal da se Hrvatska menja i evoluira na putu prema EU".

Čiplić je ocenio da deklaracija o Srebrenici neće biti test na kojem će pasti vladajuća koalicija, jer podele nisu duboke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: