Iran: Tužilac odbacio odgovornost

Bivši glavni tužilac iz Teherana odbacio je odgovornost za mučenje i smrt demonstranata uhapšenih u nemirima posle predsedničkih izbora u junu 2009.

Izvor: B92

Nedelja, 17.01.2010.

19:15

Default images

Said Mortazavi je ocenio da izveštaj parlamentarne komisije, u kome se navodi da je on delimično odgovoran za mučenje i smrt najmanje trojice demonstranata, sadrži "greške i nedostatke" i da je omogućio medijima da ga umešaju u taj slučaj. On je optužio poslanike da su pokazali sažaljenje za "grupu huligana" i ostao pri ranijoj tvrdnji da su oni umrli od meningitisa.

Parlamentarna komisija koja je sprovela istragu saopštila je da je smrt trojice demonstranata izazvana zbog "batina u zatvoru, bez odgovarajuće hrane i vode".

U junu prošle godine u Iranu su održani predsednički izbori na kojima je novi mandat osvojio predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

Opozicija je tvrdila da je došlo do izborne krađe, a u talasu demonstracija koje su izbile nakon izbora, prema njenim navodima poginule su 72 osobe. Vlasti su objavile da je poginulo 30 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: