Mihalkov oblatio Gorbačova

Branko Vlahović

20. 02. 2016. u 09:33

Verbalni sukob poznatog režisera i oca perestrojke izazvao pažnju u Rusiji. Bura zbog tvrdnje da je politika bivšeg šefa SSSR-a bila zločinačka

Михалков  облатио Горбачова

NAJNOVIJI intervju čuvanog ruskog režisera Nikite Sergejeviča Mihalkova izazvao je pravu političku buru u moskovskim medijima. Mihalkov je kazao da je politika bivšeg predsednika SSSR-a Mihaila Gorbačova i predsednika RF Borisa Jeljcina bila "zločinačka na državnom nivou". U istom intervjuu na početku Mihalkov hvali politiku sadašnjeg predsednika Putina a zatim kaže da ako umesto njega na vlast dođu opozicionari kao što su Aleksej Navaljni i Mihail Hodorkovski, zemlju čeka katastrofa.

Odmah je reagovao "otac perestrojke" Mihail Gorbačov koji je poručio Mihalkovu da se, umesto politikom, bavi samo kinematografijom.

- Mihalkov ima velike ambicije i to mu šteti. On ima svoju delatnost koja je važna i mi cenimo njegov talenat. On ne treba da se bavi politikom - kazao je Gorbačov i pozvao Mihalkova da se smiri.

- Molim sve da sačekaju da se realizuju namere. Život bi trebalo da bude spokojan, a u bilo kom segmentu društva ne bi trebalo da bude ludih... - kazao je srdito Gorbačov.

Mihalkovu je odgovorio i lider "ulične opozicije" Aleksej Navaljni koji se potrudio da povadi citate u kojima režiser veliča predsednika Jeljcina. Objavio je na sajtu i fotografiju na kojoj Jeljcin nagrađuje Mihalkova.

OCENA - PUTINOVA OCENA Nikite Mihalkova da je raspad SSSR-a velika geopolitička katastrofa - nije izvorno njegova. Njen autor je predsednik Rusije Vladimir Putin koji je, 2005. godine, u intervjuu nemačkoj TV, kazao da je to bila "geopolitička katastrofa u kojoj je zajedno sa vodom bačeno i dete". Putin je tada još dodao: "Da bismo se oslobodili diktature, nismo morali da razvalimo državu."

A da je Mihalkov bio blizak svim vlastima u Rusiji (sarađivao sa premijerom Černomirdinom, ali i sa nekada najmoćnijim oligarhom Berezovskim) lako je proverljivo zahvaljujući internetu. Zato je takvom brzinom i krenuo "cunami kritike" na nesporno talentovanog umetnika koji ne može da dokaže da je bio nepogrešiv u političkim procenama i angažovanju.


U ISTOM KOŠU

SAMA izjava Mihalkova da je politika Gorbačova i Jeljcina dovela do raspada SSSR-a nije sporna, ali je tačno da njihova krivica nije podjednaka. Zbog ambicija da sedne u glavnu fotelju u Kremlju, Jeljcin je zajedno sa liderima Ukrajine i Belorusije potpisao dokument kojim su razvlastili predsednika Gorbačova i srušili SSSR. Kad se to zna, jasno je što se Gorbačov ljuti budući da se našao u istom košu sa onima koji su uništili veliku državu.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Гаврило

20.02.2016. 14:50

Имамо и ми нашег Михалкова. Кустурица је био добар са свима од Слобе до Аце. Једино му је Ђинђић одолевао.