Capital.ba

Island će dugo čekati na pomoć

16.01.2010. / 8:35

rejkjavik islandSTOKHOLM, Međunarodni monetarni fond (MMF) planira da ovog mjeseca revidira svoj program za dodjelu finansijske pomoći Islandu, izjavio je direktor MMF-a Dominik Štros-Kan navodeći da su mu ruke vezane zbog neriješenog problema u vezi sa dugom te zemlje Velikoj Britaniji i Holandiji.
Štros-Kan je rekao da rješenje problema ogromnih dugovanja Islanda Velikoj Britaniji i Holandiji, nastalih nakon što su građani tih zemalja izgubili svoj novac prilikom propasti islandske banke Icesave, nije uslov za isplatu pomoći, ali je dodao i da MMF mora da sluša pritužbe svojih članica. Šef MMF-a je sugerisao da bi bilo bolje da Island prvo riješi svoj problem s isplatom 3,8 milijardi evra duga banke Icesave, a da zatim zatraži njihovu pomoć.
Islandski poziv za pomoć naišao je na hladan odgovor, jer je i Švedska signalizirala da ni susjedi uskoro neće odobriti novac Islandu. Švedska je saopštila da neće izdvojiti sredstva za pomoć prije nego što MMF revidira i odobri svoj program pomoći Islandu.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!