16. februar  2016. 04.00  | Izvor: B92, Novosti

Depresija se otkriva testom

BEOGRAD -

Test podrazumeva merenje koncentracije fosforne kiseline u krvi, što omogućava da se vrlo rano utvrdi nivo depresivnosti, pišu Večernje novosti.

Da li je neko depresivan i u kojoj meri,može da se ustanovi jednostavnim testom koji su otkrili Japanci. Test podrazumeva merenje koncentracije fosforne kiseline u krvi, što omogućava da se vrlo rano utvrdi nivo depresivnosti kod pacijenata.

Veza između nivoa fosforne kiseline u krvi i depresije potvrđena je u istraživanju, kojim je obuhvaćeno 66 ispitanika. Tom prilikom kod 31 osobe ustanovljen je neki oblik depresije, ali i niža koncentracija fosforne kiseline u krvi.

Ovo otkriće trebalo bi da olakša davanje objektivne dijagnoze depresivnim pacijentima u što ranijoj fazi bolesti, izjavio je dr Jošijaki Ohaši iz Centra za medicinska istraživanja Human metabolome technologies u Tokiju.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

Hivsr  16. 02. 2016. | 06:52
Fosfornu, ili mravlju kiselinu, najvise imaju mravi. Zato su mravi vredni, radni i marljivi. Niko nikada jos nije video depresivnog mrava, to je jasno odavnina, pre otkrica Japanaca.
Mikac  16. 02. 2016. | 08:43
@Hivsr :D
A možda je mravi čuvaju u nekoj kesici pa na njih ne utiče?
1
0