Zajednički apel patrijarha Kirila i pape Franje: Zaustavite stradanje hrišćana!

B. Vlahović - R. Dragović

12. 02. 2016. u 20:56

Na Kubi održan istorijski sastanak pape Franje i ruskog patrijarha Kirila, koji su pozvali na hitnu akciju za pomoć hrišćanima u Iraku i Siriji. Teme i druga “vruća” pitanja - terorizam, siromaštvo, moral...

Заједнички апел патријарха Кирила и папе Фрање: Зауставите страдање хришћана!

Susret verskih poglavara u Havani

Papa Franja i poglavar Ruske pravoslavne crkve Kiril potpisali su večeras u Havani zajedničku deklaraciju o verskom jedinstvu, i pozvali su na hitnu akciju za pomoć hrišćanima u Iraku i u Siriji.

U deklaraciji potpisanoj posle susreta koji je trajao oko dva sata, poziva se na mir u Siriji, Iraku i Ukrajini, a Evropa da "zadrži veru u svoje hrišćanske korene". Papa Franja je rekao da su poglavar Ruske pravoslavne crkve ; i on razgovarali "jasno i direktno" i da on "jako ceni njegovu (Kirilovu) želju za jedinstvom".

Sastanak pape i patrijarha Kirila smatra se istorijskim događajem posle skoro hiljadugodišnje podele hrišćanstva na istočnu i zapadnu crkvu.

Sastanak je održan na aerodromu u Havani. Dvojica poglavara, srdačno su se pozdravili i tri puta poljubili pre nego što su se povukli na razgovore.

Obraćajući se papi, na početku sastanka patrijarh Kiril rekao je da je njihov susret "božja volja".

"Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu. Želim još jednom da naglasim da je to božja volja", rekao je Kiril na početku susreta sa papom.

Papa Franja je uzvratio "Konačno" i "mi smo braća".

Na početku susreta papa Franja i patrijarh Kiril razmenili su poklone koji su duboko simbolični i prate istoriju nekad napetih odnosa između istočne i zapadne crkve, navele su agencije.

U zajedničkoj deklaraciji dva poglavara su izrazila žaljenje zbog "gubitka jedinstva" između hrišćana i želju za njegovim ponovnim uspostavljanjem.

POLjUPCI ZA POZDRAV Ruski patrijarh Kiril već dva puta se sreo sa rimskim papom, ali u drugačijoj ulozi. Kiril je, pre izbora za patrijarha, kao mitropolit zadužen za međunarodne odnose u Moskovskoj patrijaršiji imao dva sastanka sa bivšim papom Benediktom Šesnaestim. Za razliku od tih prilika, kada je vladika Kiril izražavao poštovanje pristupanjem papinoj ruci, susret u Havani obeležio je običaj ljubljenja u obraze, kakva je praksa prilikom pozdravljanja ravnopravnih.

"Svesni brojnih prepreka koje još treba prevazići, nadamo se da će naš susret doprineti ponovnom uspostavljanju jedinstva željenog od Boga", rekli su poglavari katoličke crkve i najveće pravoslavne crkve u dokumentu potpisanom posle njihovog prvog susreta od rascepa dve crkve 1054. godine.

Apel svetu da se zaustavi stradanje hrišćana, sadržan u deklaraciji iza koje su svojim autoritetima stali papa Franja i ruski patrijarh Kiril, je najvažniji rezultat njihovog susreta u Havani.

Formalno najvažniji rezultat ovog susreta je Deklaracija o zaustavljanju nasilja nad hrišćanima u kriznim žarištima kakva su Sirija ili Irak. Ovaj više politički, nego religijski dokument na desetak stranica je i test realnog autoriteta poglavara vodećih hrišćanskih religija. Potpisana deklaracija imaće realnu snagu i značaj samo ako je čuju i prihvate najmoćniji svetski lideri.

Poglavar Rimokatoličke crkve više puta je poslednjih godina javno upozoravao na tragičnu sudbinu hrišćana na Bliskom istoku, ali osim ruskog lidera Putina malo ko od vodećih svetskih političara se oglasio. Papa je upozoravao i na stradanje Kopta u Egiptu. I u Moskovskoj patrijaršiji više puta su podsećali da se na Bliskom istoku i na severu Afrike sprovodi genocid nad hrišćanima. Zajednički problemi hrišćana uzimaju se kao osnova na kojoj bi dve crkve mogle da utemelje budući dijalog i saradnju.

Fokus pape Franje i patrijarha Kirila tokom dva časa razgovora na Kubi bio je na pitanjima koja opterećuju savremeni svet - terorizam, siromaštvo, odnosi sa drugim konfesijama, položaj hrišćanske porodice, moral... Bogoslovska i dogmatska pitanja ovog puta nisu na dnevnom redu.

Papa i poglavar Ruske patrijaršije stigli su danas u Havanu, gde ih je ugostio kubanski lider Raul Kastro. Za mesto sastanka izabran je VIP salon najvećeg kubanskog aerodroma.

Ključna dilema vezana za susret pape i ruskog patrijarha u Havani vezana je za pitanje budućnosti odnosa Istoka i Zapada. Preduslov za istinsko približavanje dve crkve je rešavanje niza problema koji ih vekovima opterećuju. Reč je pre svega o sporu Ruske pravoslavne crkve sa unijatima u Ukrajini. U Vatikanu godinama govore da njihov uticaj na unijate u Ukrajini nije veliki, iako grkokatolici priznaju papu kao vrhovnog poglavara. U Moskvi zahtevaju da Vatikan utiče da grkokatolici prestanu da otimaju hramove i parohije koje smatraju svojim.

- Mnogo je lakše rešiti pitanje prozelitizma tj. osvajanja eparhija na prostoru gde nikada nisu živeli katolici. Ako Vatikan iskreno želi da poboljša odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom moraće defitivno da odustane od želje da pravoslavce postepeno pretvara u katolike - objasnio je ruski mitropolit Ilarion koji rukovodi spoljnim poslovima u Moskovskoj patrijaršiji.

Iako ovo nije tema za susret u Havani, jedno od pitanja koje se samo nameće jeste promena crkvenog kalendara. Papa je već predložio da svi hrišćani u isto vreme slave Božić i Vaskrs. Za Rusiju to još uvek nije realno, jer je veliki deo članova Crkve na stanovištu da julijanski kalendar više odgovara ispravnom određivanju značajnih datuma u hrišćanstvu.

Patrijarh Kiril će posle Kube posetiti Paragvaj i Brazil, a papa će odleteti u Meksiko.

SIMBOLIČNI POKLONI

HAVANA (Beta) - Papa Franja i patrijarh Kiril razmenili su poklone koji su duboko simbolični i prate istoriju nekad napetih odnosa između istočne i zapadne crkve.

Papa Franja je doneo patrijarhu Kirilu relikviju Svetog Kirila, nadbiskupa Aleksandrije iz petog veka koga su slavile obe crkve katolička i pravoslavna. On je takođe doneo pehar.

Kiril je papi Franji poklonio repliku ikone Bogorodice Kazanjske. ;

Vatikan je 2004. vratio 18-ovekovnu kopiju te čuvene ikone iz 16. veka Kirilovom prethodniku Alekseju Drugom, u nastojanju da izgradi bolje ekumensko prijateljstvo.

Tradicionalna vizantijska ikona u zlatu i drvetu prikazuje Bogorodicu i dete. Originalno delo iz 16. veka navodno ima čudotvorne moći i jedno je od najznačajnijih ikona u ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Papa Jovan Pavle Drugi je dobio 18-ovekovnu kopiju ove ikone od jedne katoličke grupe 1993. gopdine, i držao je u svojoj privatnoj kapeli. Verovao je da bi vraćanje ikone koju on toliko ceni moglo da doprinese boljim odnosima sa ruskom crkvom.

Tadašnji patrijarh Aleksej Drugi je pozdravio vraćanje ikone ali, pošto se radi samo o kopiji originala iz 16. veka on je rekao da papa nema potrebe da je lično vrati u Moskvu, čime su se raspršile nade da će doći do susreta dvojice poglavara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Jovan

12.02.2016. 21:39

O predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma Vlade Srbije i NATO danas treba da se izjasne poslanici Skupštine Srbije. Gde je vest o tome u srpskim medijima ?

Branko

12.02.2016. 22:16

@Jovan - Jovane, mislim da Patrijarh ruske crkve i Papa nisu prava adresa za Vaš komentar. Pomešali ste neke lončiće i črepiće.

Branko

12.02.2016. 22:12

Vreme je, skoro deset vekova prođe a da se Vas dvojica ne sretoste. Učinite nešto za dobro čovečanstva i ove naše jedne i jedine planete. To Vam je i dužnost i posao i poslanstvo.

Milan Šumonja

12.02.2016. 22:21

Hoće li naš Irinej navratiti na povratku iz Kanade na Kubu. Da poljubi ruku rimskom episkopu, da nas izvede iz šizme i ujedini s Petrovim naslednikom kako beše za vreme prvih Nemanića.

alex miles

13.02.2016. 04:44

@Milan Šumonja - Sumonja, vrhunska ideja, da ovaj guzolizac Irinej krene na posao koji mu je bog dostavio. Vreme je !

prav.

12.02.2016. 22:22

ja najvise volim kad ovde udaraju minuse na ovaj HISTORIJSKI SUSRET neki tzv . veliki srbi i pravoslavci,,,,uzas,,,,,bravo za RPC I Vatikan,,,,,

Rajko Mitic

12.02.2016. 22:24

Hajde sad ovima sto sve smeta,I od podne I do podne. Ako vam nas Patrijarh "ne valja" "ekumenista" samo Rusi,sta cete sad da kazete posle susreta ruskog Patrijarha? Je li I ovaj "ekumenista"? Sad ce I ovo da vam smeta, ma ajde.

Vojislav

12.02.2016. 22:28

Samo ujedinjeni hriscani mogu protiv islamskih fudamentalista. Oni koji budu stavljali minuse pokazace da im na srcu i u dusi nije krst (bez obzira da li se krstili s desna na levo ili s leva na desno) nego neka potpuno iracionalna verska zatucanost koja samo ide na ruku dzihadistima.

Djole

13.02.2016. 03:11

@Vojislav - Lupas Vojo, neradi se tu samo o tome ko se kako krsti, ima tu gomila stvari zbog kojih se netrebamo unijatiti sa njima, od prakticnih do teoloskih. Sto se tice dzihada, to je upravo njihov izum i nije pravoslavni problem. U proslosti, papa je podigao prvi krstaski rat i pokrenuo klanje izmedju vera a danas to rade ameri, pa neka onda oni resavaju problem... Zasto bi to nas interesovalo?

hristina

13.02.2016. 09:40

@Vojislav - Ujedinjeni? NIKAD VISE! Cemu je Stepincu sluzio krst?! Muka mi je od takvih kao sto si ti!

Milan Mladenovic

12.02.2016. 22:37

Kakvo Hriscanstvo,dosao da pita moze li otvoriti nekoliko slasticarni u Moskvi.

Dymitr Ogonowski

12.02.2016. 23:15

1054., osim politike, emocije je izazivalo pitanje od koga potiče Sveti Duh. Ja sam pitao na internetu jednu pravoslavnu Srpkinju i nije znala. Takode nisu dali dobar odgovor prema pravoslavnoj nauci Srbi, kojih sam video u Moskvi. Mislim da puno katolika takode ne bi znali. Ustase, koji su ubivali Srbe, mislim da takode ne. To sto je bilo glavno u XI veku, u XX je bio zaboravljeno a okrutna ubistva na tom fonu su bili. Dobro da taj susret se desio.

FILIOKVA

13.02.2016. 02:23

@Dymitr Ogonowski - ..je glavni teološki kamen spoticanja katoličke i pravoslavne doktrine. Od koga potiče Duh Sveti?? U Nikejsko-carigradskom pravoslavnom Verovanju: Verujem u Duha Svetoga koji od Oca ishodi i koje se sa Ocem i Sinom zajedno slavi i poštuje. A u Katoličkom Katehizisu (Credo) piše: Verujem u Duha Svetoga koji od Oca I SINA ishodi...Dakle, katolici kažu da Duh Svti potiče i od Boga i od Sina Božjeg, a Pravoslavni da samo od Boga i da to čini Sveto Trojstvo.

goran

12.02.2016. 23:16

Amin! Da se Hriscani vise ne mlate medjusobno, da se zajedno bore protiv muslimana i komunista i da vrate u razum ateiste.

ranko75

13.02.2016. 01:51

@goran - Ne da se bore protiv muslimana i komunista,nego protiv losih ljudi. Prave muslimane vera ne uci da cine lose, nego kada cini lose on je odstupnik i od svoje vere. Ateista znaci da ne veruje u Boga, ali to ne znaci da cini zlo drugim ljudima. Komunista isto tako. Takoga treba ubediti za njegovo dobro i to znaci prosvetiti ga a ne boriti se protiv njega,nego ga hriscanskom ljubavlju pridobiti.

djordje petrovic

13.02.2016. 00:18

Konacno da vidim pozitivne komentare na ovo. Toliko su trubili Uberpravoslavci o ovom susretu u negativnom kontekstu. Ima mnogo posla da se razresi kakva je Liturgika potrebna, tj. kako Bogosluziti, al ne verujem da je bogu draza misa od pravoslavne liturgije. Bitno je da ljudi ne posmatraju jedni druge kao jeretike i bogom neblagodatne samo zato sto su ovi ili oni. Treba to ostaviti za sobom, ionako breme ljudske gordosti cemo vazda imati sa sobom, taman svi bili pravoslavni ili nesto drug

JERETICI

13.02.2016. 02:34

@djordje petrovic - Danas na Bliskom Istoku i u Africi baš stradavaju "jeretici" i otpadnici od Svete Pravoslavne Crkve koji su osuđeni na Efeškom i Halkedonskom vaseljenskom saboru. Ali, oni opstaše u svojoj Veri do današnjih dana i baš to je veliki USPEH ovog susreta da su 2 poglavara pozvala sve za SPAS Hrišćanstva, a to znači: nestorijanci (Asirci i Haldejci u Iraku), jakobiti (Sirijci sirijačkog i aramejskog obreda), Melkiti(Sirija, Jordan), Maroniti (Liban), monofiziti: Jermeni, Kopti u Egiptu, Etiopljani...

Tri puta

13.02.2016. 11:19

@Nenad - Kršćani prije raskola su se krstili tri puta i svi svećenici su nosili brade.

Who is the boss?

13.02.2016. 06:06

Cirill je došao na noge Franji. Hiljadu(tisuću) godina po Ruskom, priznao ko je gazda. Na sreću, poglavar Katolika ne misli tako. Smatra ga ravnopravnim. Ali to je za nas neprihvatljivo. Prali su nam mozak deset vekova. Naročito zadnjih dvadeset godina. Novokompovani pravoslavci, drveni, zlatni ili srebrni krstevi od pola kile neće nas spasiti. Vera u Boga je za vas nepoznanica.

Mali bata

13.02.2016. 10:01

Politikom kojom cu da upravljam, prepoznace se po tome. Iza mene bice narodna podrska a ne narod drugih drzava.

Zasto bi unistavala svoj pravni poredak

13.02.2016. 12:18

Srbija uvek je imala strukturu u istoriji globalne politike.

Nostradamus

13.02.2016. 18:46

"Zaustavite stradanje hrišćana..", nadam se na tako sto treba pobiti sve one koji to nisu, he, he, he?. Zaustavite u ime teoloskih gluposti da ubijate ljude.

Pristinac

14.02.2016. 16:50

Kiril i Rusi, su ovim cinom susreta ra rismkim prvosvestenikom, oskrnavili Pravoslavlje i uprljali njegovu cistotu.Sraman dogadjaj bez presedana u hriscanskoj istoriji.Tkzv Hriscani stradaju u Siriji ne od Muslimana koji su samo instrument nego upravo od tih Fransiskovih duhovnih ceda tj zapada. Kiril - nedostojan.