Ko sakrije brojilo, kazna 50.000 dinara

M. L. JANKOVIĆ

12. 02. 2016. u 21:58

Pooštrene sankcije za građane koji ne dozvole da im se očita potrošnja struje. Preduzetnicima prijave "teške" pola - a firmama dva miliona dinara

Ко сакрије бројило, казна 50.000 динара

SVAKO ko zabrani radnicima elektrodistribucije da mu očitaju brojilo za struju, može da završi sa kaznom i do 50.000 dinara! Sankcije, koje su ranije bile od 5.000 do 15.000 dinara, ozbiljno su pooštrene novim Zakonom o energetici koji je usvojen prošle godine, a prve kazne već su počele da se izriču. Preduzetnici koji "sakriju" merače, mogu da završe sa kaznom do pola miliona dinara, a firme do čak - dva miliona.

Građani i privreda, prema najnovijim podacima EPS, duguju za električnu energiju čak 37 milijardi dinara, što je za čak 17 milijardi dinara više nego pre četiri godine. Dugovi su, ipak, verovatno još veći jer mnogi ne dozvoljavaju ni da im se - očita potrošnja. Zato su distribucije u konstantnom problemu.

- Imamo zakonsku obavezu da do osmog u mesecu izađemo na teren i očitamo brojila i informacije, opet u roku od tri dana dostavimo u centralu - kažu u jednoj od distribucija. - Ipak, u jednom od 20 do 30 slučajeva, ne možemo ni da priđemo. Građani, ali i firme, merače zaključavaju ili celokupne uređaje na divlje premeste tako da mi ni ne možemo da ih vidimo. Često se dešava i da su građani kod kuće, ali radnicima ne daju da priđu domaćinstvu, čak ni da uđu u dvorište.

Radnici distribucije onda moraju da mere potrošnju u pratnji policije. Ukoliko i tada ne postoji mogućnost da se merenje obavi, podnosi se prekršajna prijava. Sudija prekršajnog suda može da izrekne i nižu kaznu, a donji limit je sa 5.000 dinara udvostručen na 10.000. Gornja granica kazne je, u nekim slučajevima, povećana i četiri puta.

Kazne do istog iznosa još prete građanima i privredi i ukoliko ne održavaju unutrašnje električne instalacije, ne dozvole inpsekcijski nadzor ili ne postupe po rešenju inspektora. Firme još imaju i obavezu da na zahtev Ministarstva energetike izrađuju i program i energetski bilans.

ZA KRAĐU I U ZATVOR

Oni koji, pak, svoj priključak postave "na divlje" mogu da završe i u zatvoru. Ovo je sudbina oko 300 građana Srbije do sada. Prvi slučaj da se građanin našao iza rešetaka jer je krao struju je bio 2011. godine, a on je tada dobio kaznu zatvora od tri meseca.

Svaka distribucija godišnje pošalje 5.000 ovakvih prijava u tužilaštvo, a maksimalna kazna zatvora je od jedne do tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

VALERYA

13.02.2016. 01:13

Postovani gospodine M.L.Jankovic...Ako ste zaintresovani u vezi dalje price o brojilima i sankcijama koje nasa drzava i EPS sprovodi ...Kontaktirajte me...Dobicete zvanicni zapisnik i audio snimak iz policijske stanice Vozdovac gde je MUP poceo da privodi gradjane na saslusanja, a po nalogu tuzilastva. S postovanjem, V.Novosel

goran

13.02.2016. 04:37

A evo još jedan primer. Meni isključili struju pre par godina a redovno šalju uplatnice za TROŠKOVE OPERATERA i MERNO MESTO! kakve troškove ima operater??!?

Nina Jerković

13.02.2016. 08:46

ЕПС краде са измишљеним категоријама "ангажована снага" и "такса на бројило" која је преименована у "трошкове снадбевача" противзаконито јер ЕПС нема право на фиксне трошкове, јер само од "трошкова снадбевача" пљачкају грађане годишње за 50 милиона евра, издржавајући бахату свиту 600 директора са секретарицама, помоћницима, возилима, возачима репрезентацијом, као и 15000 партијско бирикратски "запослених" коју су сви непотребан трошак за грађане. ЕПС је држава у криминализованој држави

Скерлић

13.02.2016. 08:50

Јесте, казне се само односе на грађане који ма се искључи ако дугују 5000 динара! А где су они што дугују милионе, због њиховог дуга струја и поскупљује стално! Кад ће они да плате и почну да плаћају редовно струју?!

RRPANTELA

13.02.2016. 09:35

Ma ovo je bezobrazluk da ti se smuci. Zamislite,poznata licnost, ili firma nije bitno, dug ya struju preko DVA miliona i jo[ mu nije izklju;ena struja a jednoj bednoj starici za sto eura se iskljuci jedna jedina sijalica. Ma koga bre to vise ZAJ....ATE. Treba vam samo krasti struju sto efikasnije.

nislija

13.02.2016. 09:35

Preneki dan mi je u kuću upala trojka iz distribucije , drmusali su plombe pogledali brojeve na strujomeru i otišli . Niti su pokazali legitimacije , niti su imali nalog ,sumnjam da su znali gde su i došli . Malo je falilo da ih ne pustim u kuću .Nikakav zapisnik o pregledu nisu dali , prava kaubojština. Ne čudim se što su im negde priređivali dobrodošlicu lovačkim puškama. Ako je ovo po zakonu ,onda ne znam šta nije ?

Bonaparta3

13.02.2016. 10:21

Sta sa ljudima koji nestanuju u kuci koju su nasledili ili su poslom van svog grada? Sta sa vokendicama gde su strujomeri unutra,a ljudi nisu tu? Niko nista nekrije nego ih zivot nosi svojim putem i sad moraju hoce nece da sede i cekaju radnike elektro distribucije. Ovo je ugrozavanje ljudskih prava i sloboda. Neka naprave kao Svajcarskoj ocitavanje sa daljine..

ЗоЗоНаЦ

13.02.2016. 15:28

једва чекате да наплатите казну да ојадите народ срам вас било...

Dusan

13.02.2016. 15:36

Naravno ovo nece vaziti za pripadnike nacionalnih manjina a narocito za Rome.Oni ce kao i do sada moci da se prikljucuju ilegalno cak i da napadaju policajce koji su dosli sa radnicima EPS-a da im iskljuce struju.Nista nisam izmislio ovo su sve cinjenice bilo je na vestima vise puta.

ljuba

14.02.2016. 01:10

A, kolika je kazna za one koji ne dozvoljavaju isplatu neisplacenih zarada radnicima sirom Srbije i pored izvrsnih presuda?Ovo je pitanje i za vas novinare, naravno ako Vas ima?