Vođa Obraza oslobođen optužbi za Paradu ponosa

Viši sud oslobodio je vođu Obraza Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestovanje u sprečavanju održavanja "Parade ponosa" 2010. godine.

Viši sud oslobodio je vođu Obraza Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestovanje u sprečavanju održavanja "Parade ponosa" 2010.

Tada su zbog Prajda u Beogradu huligani divljali ulicama grada lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom. Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, a prvom kojom je Obradović bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora 2013. godine je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu. Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su oslobođeni je i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.


Parada ponosa: Oslobađanje Mladena Obradovića je skandalozna

Parada ponosa Beograd smatra neprihvatljivom današnju oslobađajuću presudu Mladenu Obradoviću, sekretaru zabranjene ekstremno-desničarske organizacije Obraz i njegovim saradnicima. Presuda Višeg suda u Beogradu, odnosi se na organizaciju nereda na Beograd Prajdu 2010. godine. Prvobitnom presudom, koju je Apelacioni sud ukinuo, Obradović je bio osuđen na dve godine, a njegovi saradnici na kazne od šest meseci do godine dana zatvora.

Parada Ponosa Beograd podseća da je prema izveštajima medija u neredima tokom Prajda 2010. godine učestvovalo 7.000 huligana, a da je 141 osoba povređena. Presuda šalje jasnu poruku pripadnicima LGBT zajednice i svim građanima Srbije da njihovo pravo na život i bezbednost u Srbiji nisu garantovani i da za nasilje i uništavanje imovine niko nije odgovoran.

Obradović se tereti da je kao sekretar udruženja građana "Srpski otačastveni pokret Obraz" početkom oktobra 2010, kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja "Parade ponosa". To je kako se sumnja, učinjeno u okviru kampanje "Čekamo vas" kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povredena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi. Podsetimo i da je Ustavni sud Srbije u junu 2012. godine zabranio organizaciju "Obraz".

Autor: Tanjug

  • Lala

    12.02.2016 21:58
    Crnjak..
    Srbija tradicionalno neguje sovinizam i fasizam .
  • Gj.

    12.02.2016 20:06
    Cirkus drzava.
  • Norma Lan

    12.02.2016 19:37
    U poslednjih 20 godina celo društvo je posrnulo, ali najveći moralni pad je u sudstvu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija