Šengen pred suspenzijom?

G. ČVOROVIĆ

12. 02. 2016. u 15:46

Priliv migranata sa juga Evrope preti da ograniči bezvizni režim na starom kontinentu. Grčka bi mogla biti isključena iz zone na dve godine, oštar ton članica prema Atini

Шенген пред суспензијом?

Foto Tanjug, AP

BRISEL
OD STALNOG DOPISNIKA

ČLANICE Evropske unije spremaju se da ograniče šengenskim režim bez granica na dve godine usled migrantske krize, javila je agencija Asošiejtid pres, koja je imala uvid u dokumenta. Svaka od 26 članica "šengena" ima mogućnost da jednostrano uvede granične kontrole na najviše šest meseci. Taj period se može produžiti na do dve godine ako se ustanovi da neka od članica ne štiti svoje granice kako treba.

A prema informacijama sa ministarskog sastanka u Briselu, sve članice, osim Grčke, saglasile su se da se Atini uputi poslednja opomena pred eventualno potezanje za ugovornom klauzulom o mogućnošću uvođenja granica unutar "šengena" u periodu od dve godine. Naime, evropski zvaničnici spremaju da proglase da Grčka ne štiti dovoljno svoje granice. Očigledno je da su zemlje Evropske unije odlučila da pooštri ton prema Grčkoj u izbegličkoj krizi. Oko 2.000 ljudi dnevno dolazi na grčka ostrva preko Turske.

Grčka je dobila spisak od pedesetak mera koje mora da sprovede u roku od tri meseca, s ciljem da bolje čuva svoje granice prilikom priliva izbeglica. U suprotnom, ova zemlja će praktično biti isključena iz "šengena" na dve godine, iako se to eksplicitno ne navodi u zaključcima.

Obavešteni izvori ističu da pravi cilj ovih mera nije da se kazni Grčka, već da se na ovaj način omogući sprovođenje šengenskih odredaba pod kojima neke zemlje članice mogu ponovo da kontrolišu svoje granice, u istom periodu, ukoliko neka država, u ovom slučaju Grčka, ne čuva dovoljno ulaz u zajednički prostor. Na tome naročito insistiraju Nemačka i Austrija.


U "ZONI" 400 MILIONA LjUDI

"ŠENGEN" je ustanovljen još 14. juna 1985. od strane pet od 10 članica tadašnje Evropske ekonomske zajednice sa idejom "šengenske zone bez granica". Trenutno je u "šengenu" 26 zemalja sa preko 400 miliona ljudi. Zanimljivo je da su šengenska pravila u početku bila zamišljena da deluju potpuno nezavisno od Evropske unije, da bi tek 1999. godine postale deo zakonodavstva EU.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Не у €У рајХ!

12.02.2016. 16:39

Радосне вести из мртвог фашистичког ЕУ рајХа,пристижу из дана у дан !

Bugi

12.02.2016. 20:26

I Turska i Grcka se ovom izbeglickom krizom svete EU.Turska zato sto ih EU nezeli u clanstvo a Grcka zato sto im EU na celu sa Nemackom zagorcava zivot visokim kamatama na pozajmljene kredite i nametanje svoje politike u unutrasnje poslove Grcke.