Erdogan potapa Evropu migrantima

D. SAVIĆ

12. 02. 2016. u 07:15

Borbe u strateškoj sirijskoj provinciji Alep zaoštravaju odnose Rusije, Nemačke, Turske i SAD. Ankara: Preplavićemo vas izbeglicama. Fico: Nećemo muslimane

Ердоган потапа Европу мигрантима

ŽESTOKE borbe za strateški značajnu provinciju Alepo jačaju poziciju predsednika Sirije Bašara al Asada, šalju u raseljeništvo još 50.000 Sirijaca, i pojačavaju napetosti između Turske, Rusije, Nemačke i SAD.

Turska, koja je pod pojačanim pritiskom da dozvoli ulazak novih 30.000 izbeglica koje čekaju na njenoj granici sa Sirijom, krivi rusku intervenciju za egzodus i preti Evropi da će je preplaviti izbeglicama. Nemačkoj se ne dopadaju pretnje Ankare, dok Moskva registruje "skrivene pripreme turskih oružanih snaga za aktivnu akciju na teritoriji Sirije". Istovremeno, SAD, Nemačka i zapadni saveznici u Savetu bebednosti UN traže od Moskve da smesta prestane bombardovanje.

No, sirijske kurdske snage zauzimaju stratešku vojnu bazu od džihadista u provinciji Alepo na severu zemlje, olakšavajući dalju ofanzivu protiv džihadista iz Islamske države. Snage sirijskih vlasti pokušavaju, uz rusku podršku iz vazduha, da osvoje delove grada koje drže pobunjenici. Rusija smatra da će primirje biti moguće tek kada sirijska armija preuzme kontrolu na granici s Turskom i blokira puteve koji se "koriste za snabdevanje terorista".

EU i Turska su krajem novembra 2015. potpisale akcioni plan koji predviđa evropsku pomoć od tri milijarde evra turskim vlastima koje zauzvrat treba da bolje kontrolišu svoju granicu u borbi protiv priliva izbeglica s Bliskog istoka. Od tada, EU se žali na sporost primene tog dogovora, a sada se Brisel i Berlin suočavaju s direktnom pretnjom turskog predsednika.

NATO NADZOR U EGEJU NATO je uputio svoju Pomorsku grupaciju 2 u Egejsko more kako bi, nadzorom i osmatranjem, pomogao EU u rešavanju izbegličke krize i zaustavljanju priliva ilegalnih imigranata. Pomorska grupacija 2, pod nemačkim zapovedništvom, pomagaće u zaustavljanju ilegalnih imigranata turskoj i grčkoj obalskoj straži, kao i agenciji EU za nadzor spoljih granica Fronteks. Brodovi NATO neće učestvovati u zaustavljanju ili vraćanju plovila sa ilegalnim imigrantima.

- Na našem čelu ne piše da smo idioti. Uputili smo avione i autobuse. Učinićemo sve što je neophodno... Evropi smo rekli "žao nam je", a potom ćemo otvoriti granice i reći "doviđenja" izbeglicama - rekao je Erdogan, aludirajući na razgovor s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Prve reakcije na ove pretnje stižu iz Slovačke, koja nije jedina evropska zemlja nespremna za prihvat novog talasa izbeglica. Nagoveštaji iz Turske stvaraju nervozu i unutar evropske porodice:

- Evropska unija je apsolutno propala u suočavanju sa izbegličkom krizom. Zatajile su velike države koje nisu imale šta da traže i da pozivaju migrante da dođu - kazao je slovački premijer Robert Fico, dodavši da Slovake niko neće naterati da tamo dovuku muslimane jer to sa sobom nosi ogromne rizike.

Usred svega toga, šefovi diplomatija SAD i Rusije pokušavaju ponovo da pokrenu mirovne razgovore, zajedno sa kolegama iz Evrope i sa Bliskog istoka. Razgovori u bavarskoj prestonici Minhenu, u koje je uključen i izaslanik UN, održavaju se, međutim, usred vaganja Saudijske Arabije da pošalje specijalne snage u Siriju, kao podršku koaliciji protiv Islamske države, na čelu sa SAD.

Moskva predlaže da primirje počne 1. marta. SAD su skeptične, jer smatraju da naredne nedelje otvaraju mogućnost Asadovom režimu da zbriše oponente. Predlog SAD je da primirje počne odmah.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

.

12.02.2016. 07:46

Iz Sirije ne beze civili nego okupatori idu onima koji su ih stvarali ako tamo ostanu ceka ih kazna drzava treba da se sredjuje

dejan

12.02.2016. 08:20

zalosno za tolko mnogo ljudi.Rusija kad krene ne moze da se zaustavi jer je nato resio da pravi vojnu bazu na severu sirije i zato Rusi zele da zatvore granicu sa turskom koja je najveci krivac potsticanja na terorizam.

Miso

12.02.2016. 08:35

Na slici su svi vojno sposobni, mladi momci...treba da se bore za svoku zemlju...A izbeglice treba USA da prima...dosta je bilo u EU:)

Dumar

12.02.2016. 09:05

A sta on drugo i zna? Evropa je Turcima odavno bila osvajacki cilj, pa sad, kad vide da ne moze, onda bi da je potope. E, Turci Turci...

sale

12.02.2016. 09:29

Evropska unija sad ima savrsenu sansu da se resi miliona njoj bespotrebnih Turaka neka ih protera bezuslovno nazad Erdoganu kao kontra meru propustanja izbeglica kroz Tursku a i njih kargo avionima po hitnom postupku nazad u maticne zemlje sve ostalo je katastrofa po nju.

iz glave

12.02.2016. 09:31

ЕУ и НАТО нису затајили са избеглицама, јер је то део њиховог плана који се финансира од њихових пара, али јесу затајили са ИСИЛ који издише до краја фебруара. Огромна терористичко-економска машинерија је бачена на леђа са 30-40 авиона ( наравно и Иран има огромног удела) за пар месеци.

!?

12.02.2016. 13:28

Ti ljudi koji beže, većina ih nije Sirijaca, tamo su se borili na pogrešnoj strani i sada bežanija.

Шумадинац са планине

12.02.2016. 13:43

Крвави верски рат је почео, хришћани су угрожени, а нису јединствени да се одупру, јер су првобитни интереси запада да закувају што даље од себе. Ко има право да говори о непожељности неког председника државе и тражи његов одлазак? Америка, с којим правом? Треба расформирати УН, јер ничему не служе. Америка ради шта хоће, други испаштају. Време је, изгледа, за један свеопшти рат, јер народ на овој Земљи није боље заслужио. Зашто се свет не дигне против америчког терора?

Предраг Илић

12.02.2016. 15:09

Интересантна фотографија. То су они што спопадају мушку децу.

Sasa Nikodijevic

12.02.2016. 15:20

e moja glupa evropo ono sto nije poslo za ruku nijednom "otomanskom vladaru"to polazi za rukom erdoganu.ali se gosp.erdogan preracunao oce i jare i pare a nije ni svestan da ce time svoju otomansku imperiju pretvoriti u "rusku guberniju"

Dijagnostičar

12.02.2016. 16:04

Pitam se kako je moguće da su Nato i turci verovali da je Putin počeo sa udarima da bi prosto u jednom momentu stao? Udari daju rezultate i sve dok ne izadju rusi i Sirijci na tursku granicu nema stajanja. Dakle, NEMA STAJANJA. Pametnom dosta.

Miki - Zg

12.02.2016. 16:55

Nema tu spasa za lažnu ljubav koja je vladala između NJemačke ,Turske i SAD-a,dok se sada nije pojavio Putin ( papa Frančesko je rekao da samo ON može spasiti kršćanstvo .) Ti zlotvori će se posvaditi ,zakrviti ,jer zone njihovih utjecaja se raspadaju i smanjuju ,a oni pokazuju svoje pravo bešćutno lice .