Postignut dogovor o prekidu sukoba u Siriji

Velike sile u petak su na sastanku u Minhenu postigle dogovor o planu čiji je cilj okončanje sukoba u Siriji.

Dogovoren je postepeni prekid neprijateljstava i brzo dostavljanje humanitarne pomoći kako bi se stvorili uslovi za oživljavanje mirovnih pregovora.

"Nismo postigli dogovor o trenutnom prekidu ruskih udara, ali smo došli do posvećenosti procesu koji će, ako uspe, promeniti situaciju", navodi izvor Rojtersa.

Američki državni sekretar Džon Keri koji je učestvovao na sastanku rekao je da je postignut dogovor o potpunom prekidu neprijateljstva u roku od nedelju dana. On je dodao da se to neće odnosti na Islamsku državu, Front Al Nusra i druge terorističke grupe.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je glavni rezultat sastanka potvrda rezolucije UN o Siriji.

Radna grupa kojom predsedavaju SAD i Rusija radiće preko konsultacija sa različitima sirijskim grupama na primeni primirja, navodi BBC.

Ministri spoljnih poslova 17 zemalja članica Kontakt grupe za Siriju okupili su se u Minhenu u nastojanju da pokrenu sirijski mirovni proces, a domaćini sastanka su američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sirijski mirovni proces je na ivici kraha, dok Evropi preti još jedan ogroman priliv izbeglica pošto se desetine hiljada Sirijaca nalaze na turskoj granici severno od Alepa gde je, kako posmatrači navode, ubijeno 500 ljudi otkako je bombardovanje počelo 1. februara.

Autor: Tanjug

  • Antiamer

    12.02.2016 15:38
    Rusi to rešavaju
    @Mihailo V,
    Rusi ne staju i trijumfalno završavaju započeto. Ali nisu ni oni ludi da odbiju razgovore tipa "sastavljamo komisiju pa će ona to da rešava jednog dana" pa da ih posle isprozivaju da su agresori koji odbijaju mir.
  • Mihailo V

    12.02.2016 09:02
    Dzaba ste krecili...
    Izgleda da je Ruse rat prilicno finansijski iscrpeo kad su, kako izgleda, pristali da od gotovog
    naprave veresiju. Niko razuman ne bi pregovarao ni sa ISIL ni sa Al Kaidom nego bi ih prvo vojnicki porazio a njihove prezivele borce internirao na duzi rok.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet