Novi tužilac posle izbora?

V. C. S.

11. 02. 2016. u 19:00

Skupština u petak razrešava tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Zamenik Milan Petrović ne donosi strateške odluke

Нови тужилац после избора?

VLADIMIRA Vukčevića, dosadašnjeg tužioca za ratne zločine, poslanici Skupštine Srbije trebalo bi u petak da rezreše funkcije. Njegov mandat istekao je još početkom godine, a prethodni izbor za specijalnog tužioca za ratne zločine je propao. Do izbora novog "šefa" ovo tužilaštvo vodiće prvi Vukčevićev zamenik Milan Petrović. On će, po zakonu, imati samo upravne nadležnosti, ali ne i mogućnost da donosi strateške odluke.

Predlog za prestanak funkcije tužioca za ratne zločine našao se na dnevnom redu sednice parlamenta koja je počela u sredu.

Državno veće tužilaca je, inače, na sednici 8. februara donelo Odluku o objavljivanju oglasa za izbor tužioca za ratne zločine, kao i za izbor zamenika tužilaca u osnovnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Bečeju, Brusu, Raški, Čačku, Gornjem Milanovcu i Lebanu.

Mandat aktuelnom Državnom veću tužilaca ističe 4. aprila, kada će novi saziv stupiti na dužnost. Zasad se ne zna da li će izbor tužioca za ratne zločine okončati stari ili će posao završiti njihovi naslednici. Takođe, ako budu raspisani izbori, sva je prilika da će novog tužioca izabrati i novi poslanici.

KANDIDATI KOJI NISU PROŠLI

NA prethodnom konkursu, kandidati za tužioca bili su zamenica tužioca u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu Snežana Stanojković, sudija u Apelacionom sudu u Novom Sadu Dejan Terzić, zamenik republičkog tužioca Đorđe Ostojić, i zamenici tužioca za ratne zločine Milan Petrović i Miroljub Vitorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dumar

11.02.2016. 19:43

Sve srpske patriote, po tudjim optuznicama, gonio je kao zveri. Proslavio se. Zna li neko, koliko je uhapsio onih, koji su zlocine pravili nad nasim narodom? I tu se proslavio. Bitno je da je zauzeo mesto u srpskoj istoriji, a zna se vec koje.

Majs

11.02.2016. 21:50

I nek ide vise. Nista nije uradio, osim kad je jurio Srbe. Hoce li drzava Srbija da sudi njemu sada jer nista nije uradio..postoji li ikakva agencija koja proverava i kontolise rad ovakvih izdajnika u Srbiji....imali medju tim silnim revizorima neki i za ovakve???

zile

12.02.2016. 08:39

@Majs - cim preda fotelju podizem optiznicu za neprocesuiranje ubistva mojih vojnika na granici slovenija austrija.