Novi Pazar: Nezaposlenost 75% – Tek svaki četvrti radno sposoban ima posao!

15
41

Prosečan broj zaposlenih u Novom Pazaru tokom prošle godine bio je 16.960 osoba ili 16,89 odsto ukupnog broja stanovnika, što znači da je tek svaki četvrti radno sposoban žitelj ovog grada imao posao, pokazuju zvanični podaci iz Lokalnog akcionog plana zapošljavanja (LAPZ).

Prema podacima iz ovog dokumenta Gradske uprave, najviše zaposlenih radi u obrazovanju (1.878 osoba ili 18,45 odsto svih zaposlenih) i prerađivačkoj industriji (1.859 osoba ili 18,26 odsto zaposlenih). Od 16.960 Novopazaraca koji imaju posao, tek njih trećina su žene. U poređenju sa podacima iz 2010. godine broj zaposlenih Novopazaraca smanjen je za skoro 2.000, jer je tada radilo 18.912 osoba od koji su 40 odsto bile žene.

U periodu između 2010. i 2015. godine došlo je i do promjene u broju zaposlenih po sektorima jer je prije pet godina najviše Novopazaraca radilo u prerađivačkoj industriji (2.600 osoba ili 24,55 odsto svih zaposlenih) i trgovini (1.873 osoba ili 17,69 odsto).

Podaci pokazuju i da je u posljednjih pet godina smanjen broj zaposlenih u većini privrednih djelatnosti osim u javnom sektoru. Tako je broj radnika u građevinskoj industriji smanjen sa 850 u 2010. godini na 633 u prošloj, a u trgovini sa 1.873 na 1.562 zaposlenih. Broj zaposlenih u državnoj upravi i socijalnom osiguranju povećan je sa 611 na 843, u zdravstvu sa 1.434 na 1.463 radnika, a u obrazovanju sa 1.444 na 1.786 zaposlenih.

Izvor: Radio100+


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

15 KOMENTARI

  1. Dr. Muamer Hamer Bacevac, rece kako je politicka misija njegove stranke ekonomski razvoj i boljitak ovog grada. E Dr. Bacevac da te pitam, koliki ti je procenat nezaposlenih u porodici, ukljucujuci bracu i snahe? Jel manji ili veci od ovog gradskog proseka Dr.?

  2. Nezaposleni su jedino ovi sa papirom na kome piše diploma. Imamo na hiljade diplomiranih pravnika, ekonomista i raznih mastera. Kako on sad da ide u fabriku da radi ili u neki kafić kad je master. Upropastiše nas ovi silni univerziteti.

  3. U Pazaru nema nezaposlenih! Poslušajte oglase, svakodnevno se traže radnici. I kod krojača i kod nameštajaca i u trgovine. Ali mnogo je lakše da ti neko pošalje iz Njemačke ili da uzmeš od baba 200 din dnevno za kahvu i raspredaš prazne priče.

  4. Ako se pazljivije citaju tekstovi na ovom ili drugim sandzackim portalima,moze se zakljuciti da je tema samo “prazna prica” i medjusobno trvenje. Ja jos nisam nigdje naisao na tekst, u kome bilo ko od ove TRIJICE nedodirljivih, nudi neki ekonomski program, ili bar nesto vezano za ekonomiju i izlaz iz ove krize.

  5. “Uzas”…Ja se divim Sandzaklijama na ovakvoj strpljivosti, sa ovakvom statistikom bi i u Africi imali oruzane sukobe i gradjanski rat…ali eto u Sandzaku hvala Alahu narod jos ima strpljenja. Ali sve indicije ipak ukazuju da ce najveci broj nezaposljenih uskoro ipak naci zaposljenje u pokretu otpora…sto ne znaci gradjanski rat, ali bih volio da znam za koga glasaju ova nezaposljena lica i njihove porodice?

    • @Samir

      Samire nije sve tako crno! SP nije objasnio kako je uracunao radno sposobne koji preko Jarinja i Brnjaka rade “Import-Export” i one sto se bave drugim “poslovima” za koje ne treba radna knjizica. Da li oni spadaju u 25% ili u 75%? Veruj mi Samire nisu bas raspolozeni da rade puno vreme ili bar vikendom. Neki vise vole da preteraju koji paket preko granice pa da sede kuci ili u kaficu. Idi sedi na Jarinje pa broj automobile koji ilegalno prelaze pa ce ti biti jasno ko radi i kako radi.

      • @Marko, verujem da ima sverca koji decenijama odrzava socijalni mir u Sandzaku, ali je ipak steta da je Balkan izlozen ovakvoj stagnaciji i korupciji. Nekada je ovaj prostor bio najperspektivniji u Evropi i uz malo rada ljudi su imali solidan standard i dostojanstvo. Danas smo svi samo pijaca za jeftinu radnu snagu i sa upitnim dostojanstvom i suverenitetom. Svi narodi su krivi, ali ipak ponajvise optuzujem srpski nacionalizam, jer su mogli da ga ako nista drugo forsiraju u blazoj formi i izbjegnu medjusobno ratovanje. Srbi su kao dominantan narod promasili nacionalnu politiku u zadnje tri decenije i nasjeli na sovjetske manevre zrtvujuci sve ostale sa sobom. Ni danas nije kasno, ali Srbija mora da shvati gde je pogresila da bi koliko toliko buducim generacijama omogucila zdraviju klimu za razvoj na Balkanu, u protivnom svaka generacija ce ratovat medjusobno, dok nam i teritorije ne otmu kapitalisti sa zapada i istoka. Jedini spas za balkan je da narodi odustanu od laznog patriotizma i krenu da biraju sposobne a ne demagoge koji sire razne viruse rata.

    • Samir
      Ne klapi previse glup si ko ku.ac, dizi revolucije nedje drugo, sve jedno ko koga glasa na lokalnom nivou se ne nalaze glavni fondovi niti se sta bitno moze promijeniti ti samo pricas suplje price.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.