Ugljanin: Iza kriminalne privatizacije Regionalne televizije stoje Ljajić i Mahmutović (Video)

5
18

sulejman-ugljanin-rasim-ljajic-1392930894-449143Novi Pazar – Predsjednik SDA Sandžaka i manjinske poslaničke grupe „SDA Sandžaka-PDD“ u Skupštini Srbije Sulejman Ugljanin je u današnjem izlaganju u Parlamentu Srbije govorio o Zakonu o kulturi sa posebnim osvrtom na problem informisanja na maternjem jeziku Bošnjaka u Republici Srbiji.

Predsjednik je rekao da informisanje predstavlja jedno od osnovnih, temeljnih i identitetskih prava koje manjinskim narodima obezbjeđuje njegovanje kulture, očuvanje i unapređenje nacionalnog identiteta.

U svom izlaganju Predsjednik je govorio o kriminalnoj privatizaciji Regionalne televizije Novi Pazar, ističući da su u te kriminalne radnje uključeni i državni organi po vertikali i horizontali – ministar telekomunikacija sa državnog nivoa, te gradonačelnik, njegovi pomoćnici, direktor JP RTV i direktor novopazarske filijale nacionalne službe za zapošljavanje.

Državni organi Srbije su kriminalnom privatizacijom RTV Novi Pazar onemogućili Bošnjake da ostvaruju njihovo pravo na informisanje na bosanskom jeziku i ujedno tu istu televiziju dali u ruke svojim koalicionim partnerima da preko nje gaze i blate legitimne predstavnike Bošnjačkog naroda.

Bošnjačko nacionalno vijeće je Regionalnu radio televiziju proglasilo televizijom od posebnog značaja za Bošnjake, te od ministra Tasovca i drugih državnih organa tražilo obustavu privatizacije ove televizije kao i da se osnivačka prava prebace na Bošnjačko nacionalno vijeće u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka na razvoj kulture, obrazovanju na maternjem jeziku i učvršćivanju nacionalnog identiteta.

U ime poslaničke grupe SDA Sandžaka-PDD u Skupštini Srbije i BNV-a Predsjednik dr. Ugljanin je predložio  da se ova rasprava o ovim zakonima odloži do daljnjeg dok se ne usvoje efikasni mehanizmi za adekvatnu primjenu zakona na terenu.

(SDA.RS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Nista se nece promjeniti samo od sebe ili “sticajem okolnosti”? Narod jeste u apatiji, ali ako ostane u tom stanju onda sigurno odumire u Sandzaku. Drugim rijecima narodu trebaju povece doze adrenalina da bi se razbudio iz visedecenijske okupacije i krenuo u obracun sa odgovornim za takvo stanje. Autonomiju vam niko nece servirati kao porciju mantija, za ta prava i vrijednosti narod ce morati da se podosta napregne, a alternativa je sporo odumiranje.

  2. ekipa taksista ,ekipa extremal I ekipa dobavljaca sa kosova narkobosova koji su direktno pod kontrolu Rasima koji daju deo u sdp a znase koje kahvane finansiraju sdp na primer kafanq kod hitko izdavaja reket za kasima mesecno

  3. suljo okaci se javno Zilkica koji je pod uticajem DB I sam si to prizna a i Baltic iz SDA iz sjenice ako zelis jedinstvo znas I da je sad pod kontrolom Rasima Ljajica

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.