Najnovije vesti
Vesti Društvo
BORBA ZA DETE Sakrio unuka da ga ne bi predali ocu

BORBA ZA DETE Sakrio unuka da ga ne bi predali ocu

Dečaka J. S. (5) iz beogradskog naselja Kaluđerica, čija je majka umrla 2014, juče su radnici Centra za socijalni rad opštine Grocka i policija pokušali da oduzmu od babe i dede Spasoja Stefanovića i predaju ga ocu Slaviši Simiću.

Spasoje Stefanovic_090216_RAS foto Milan Ilic11 Foto: M. Ilić / RAS Srbija
Spasoje Stefanovic_090216_RAS foto Milan Ilic11
Spasoje Stefanović sa slikama mališana
Foto: M. Ilić / RAS Srbija
Spasoje Stefanović sa slikama mališana

- Dobili smo savet da sklonimo dete iz kuće kad socijalni radnici dođu po njega, što smo i učinili. Majka pokojne Danijele i mališanova baka Vesna je obaveštena da mora da se javi sudu kako bi dete predala - kaže za “Blic” Spasoje Stefanović, Vesnin nevenčani suprug.

On navodi da je postupak za utvrđivanje starateljstva u toku, a Centar za socijalni rad postupa po privremenoj odluci Suda da dete dodeli ocu.

- Otac deteta Slaviša je zlostavljao i Danijelu i dete, za šta imamo lekarska uverenja kao dokaze. U presudi za razvod njihovog braka piše da je Slaviša Danijelu zlostavljao, čak i da ju je javno pretukao na ulici. Privremenu meru smo jednom obarali, ali je opet doneta na osnovu izveštaja Centra za socijalni rad i Slavišine izjave. Mi ćemo prvi put dati izjavu 4. aprila i cilj nam je da dotad dete sačuvamo od njega - kaže Stefanović.

On navodi da je Danijela pobegla od Slaviše, razvela se i živela s njim i Vesnom dok u aprilu 2014. nije preminula sa samo 26 godina.

- Slaviša otad nije plaćao alimentaciju, pojavljivao se u našoj kući u pola noći pod izgovorom da želi vidi dete, a zapravo nije imao gde da spava. Nema posao, ni prebivalište, gde će dete s njim uopšte živeti ako ga uzme - sa strepnjom priča Spasoje.

U Centru za socijalni rad Grocka juče nismo uspeli da dobijemo komentar u vezi s ovim slučajem.

Dramatično: Policija i socijalni radnici ispred kuće u beogradskom naselju Kaluđerica
Foto: D.Radisavljević / RAS Srbija
Dramatično: Policija i socijalni radnici ispred kuće u beogradskom naselju Kaluđerica

- Prema zakonu, u ovakvim slučajevima starateljstvo dobija roditelj kada je to moguće, potom najbliži živi članovi, ukoliko žele i ukoliko su podobni i, konačno, država ili nadležne institucije, ali to je uvek poslednje rešenje - kaže za „Blic“ advokat Željko Simić.

PROCENITI ŠTA JE U INTERESU DETETA

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, navodi da bi Centar za socijalni rad trebalo da proveri da li je opravdano da dete poveri ocu.

- Treba proceniti da li je on podoban ako se uzme u obzir da dete nije viđao i da je bio nasilan - kaže Stanojević.