Najnovije vesti
Vesti Svet
EU želi da članice dele gas u vremenima krize

EU želi da članice dele gas u vremenima krize

Evropska komisija planira da za zemlje članice EU uvede obaveznu solidarnost u isporukama gasa susednim državama tokom krize, u sklopu nastojanja da poveća energetsku bezbednost zemalja koje su zavisne od energenata iz Rusije, piše britanski list Fajnenšel tajms.

zastava EU, evropska komisija _reuters (1) Foto: Reuters
zastava EU, evropska komisija _reuters (1)
Foto: Reuters

Prema novim predlozima Komisije, koji bi trebalo da budu usvojeni večeras u Briselu i zvanično predstavljeni naredne nedelje, Evropa bi bila podeljena u devet zona, a države koje im pripadaju bile bi u obavezi da zajedno rade na planovima izgradnje infrastrukture koja će omogućiti jednostavniji međusobni protok gasa, prenosi FT.

Komisija, takođe, želi da, pre nego što jedna članica potpiše ugovor o isporukama gasa, ona dobije uvid u taj ugovor i da, ako bude potrebe, uloži veto.

"Bezbednost snabdevanja gasom u EU se ne može postići samo na nivou zemalja članica, već na nivou čitave Unije", navodi se u nacrtu energetskog plana Komisije u koji je uvida imao FT.

Britanski list je iz predloga Komisije izdvojio četiri zone, pa bi tako u najranjivijem istočnom delu Evrope, Nemačka oformila grupu sa Poljskom, Češkom i Slovačkom. U drugoj grupi bi bile Mađarska, Austrija, Italija, Slovenija i Hrvatska.

Treću, balkansku grupu bi činile Bugarska, Grčka i Rumunija, a četvrtu Finska i baltičke zemlje.

U svakoj od zona, države bi bile dužne da zajedno razrađuju plan izgradnje neophodne infrastrukture za osiguranje zaliha i međusobni transport gasa. Razradu antikriznih planova kontrolisala bi Evropska komisija.

Prema predlogu Komisije, osiguranje isporuka domaćinstvima, sistemu grejanja i institucijama kao što su bolnice, imalo bi prednost. Ako bilo koju od zemalja zadese problemi u snabdevanju gasom, a njeni susedi takvih problema nemaju, oni će biti u obavezi da zemlji u poteškoćama ustupe deo gasa iz svojih rezervi ili izvora.

U članku se podseća na prekide u isporuci ruskog gasa Evropi 2006. i 2009. godine, koje su pokazale kritične slabosti, posebno u istočnoj Evropi.