ZABRINJAVAJUĆE: 150 hiljada mladih niti radi niti se školuje

Beta

10. 02. 2016. u 16:30

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas da u Srbiji ima 150.000 mladih uzrasta između 15 i 24 godine koji niti rade, niti se školuju

ЗАБРИЊАВАЈУЋЕ: 150 хиљада младих нити ради нити се школује

Marko Čadež

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je danas da u Srbiji ima 150.000 mladih uzrasta između 15 i 24 godine koji niti rade, niti se školuju.

"To je poražavajući podatak kojem društvo mora da se posveti", rekao je Čadež, navodeći da je u veliki potencijala za rešavanje tog problema u preduzetništvu.

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je danas da podržava manifestaciju "Karavan omladinskog preduzetništva", kako bi se mladi širom Srbije što bolje informisali o mogućnostima osnivanja firmi i pokretanja sopstvenog biznisa.

Predsednik PKS Marko Čadež izjavio je da će karavan u prvoj fazi, od 17. februara do 11. aprila 2016. obići regionalne i studentske centre u Srbiji – Suboticu, Novi Sad, Kragujevac, Novi Pazar, Niš.

PKS je, kako je dodao, u nameri da podstakne razvoj preduzetništva, unapredila onlajn servis pa se u kratkom roku mogu dobiti sve informacije važne za pokretanje biznisa i otvaranje firmi.

PKS u saradnji sa Ministarstvom privrede, organizacijom Privredni forum mladih i Studentskom konferencijom Univerziteta Srbije u "Godini preduzetništva" organizuje "Karavan omladinskog preduzetništva" sa ciljem povećanja zaposlenosti mladih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Лека Србин

10.02.2016. 17:32

Али, зато мали милион партијских кадрова ради и школује се о трошак државе.

Centar

10.02.2016. 17:41

G-dine Čadez, nisu svima roditelji politicari, nemaju svi uticajne prijatelje, rodjake...Nisu svi mladi spremni da se uclane u poslusnicke sekte (stranke), da bi dobili posao. Ja sam odslkolovala dvoje dece, zavrsili su fakultete (drzavne), posla nema. Da li Vas i to brine g-dine Cadez?? Verovatno su mnooogi videli primere dece i roditelja koji su se mucili, ulagali u skolovanje i...? Nista. Mnogo je bolje i jeftinije kupiti detetu diplomu, i neko dobro, uticajno mesto, mozda miistarsko i sl..?

Francesco

10.02.2016. 17:56

To što se ne školuju nije njihova krivica, realno za studente iz provincije studije u NS ili Bg su postale preskupe, a o njihovoj bespredmetnosti ne želim ni da govorim. Realno, bolje im je da postanu KV varioci, dobri automehaničari ili limari pa da sa tim znanjem odu u neku normalnu zemlju. Što se tiče nezaposlenosti, kako možete da govorite o nezaposlenoj omladini kada je 95% onih koji rade neprijavljeno, dakle ne možeti ih videti ni u jednoj evidenciji.

Sudent (sa sela)

10.02.2016. 18:18

Gospodine Marko ! Dobro se setiste da pokrenete ovo vrlo znacajno pitanje!?! Ma, btalite skole i fakultete, magistrate i doktorate, naucne titule i akademska zvanja! U odnosu na pare(novac), to su obicna sr....a! Lova je sila,lova je moc- ko ima lovu taj ti je bog!!! Para busi gde burgija nece, i zato se ceo svet oko para okrece!!! Kada su u pitannju pare i profit,tada su svi:biznismeni , politicari,profesori... i svetski mafiozi,iste vere,iste nacije i iste rase!!!

Max

10.02.2016. 18:21

Kad ce da kazete kolko mladih Crnogoraca posle besplatnog skolovanja u Srbiji,dobija posao u Bg , preko rodbiskokumovskih veza i vezica?

Stari iseljenik

10.02.2016. 18:25

Pa šta onda, ako se ne školuju? Dobro sam ti znao oca iz redakcije "Vesti" a ranije je bio u Novostima u Frankfuirtu, pa i tebe sam sretao kao dečaka. Ni ti nisi završio neku višu školu, osim one nakaradne akademije koja ne znači mnogo, ti znaš koja, pa si ipak dogurao do položaja na kome si! Ako se ti koji se u Srbiji ne školuju, upišu se u pravu partiju, dobiće i oni položaje slične tvom - zar ne? Ili se varam? Pokaži, Marko, tvoju "diplomu" pa onda pričaj dalje o školi!

Belgrade Giant

11.02.2016. 12:33

@Stari iseljenik - Adresa navodne obrazovne institucije u Frankfurtu je na istoj adresi redakcije "Vesti" ili sl. Naravno, sve rečeno je klasična demagogija ovog experta člana Trilaterale.

Emiracanin

10.02.2016. 18:29

Gospodine Cadez, mi koji radimo smo u inostranstvu. U Srbiji za nas stručne a stranački ne mobilisane nema posla.

miki

10.02.2016. 18:34

da se razumemo nisam bot i ne podrzavam ali krivica je i na roditeljima ne mogu i ne treba svi da studiraju nemamo mlade koji hoce da se posvete zanatu i sam sam zavrsio tehnicku skolu ali sam se posle nekog vremena kad sam video da nema posla prekvalifikovao na zanat i ne zalim se ali da se radi radi se imam srecu da mogu da radim sam ali imam drugove koji se bave auu normalnim zemljama to zanatima nema radnika dolaze bez znanja nezainteresovani nece da uce

zoran

10.02.2016. 19:46

Iz ovog teksta ne vidim sta je Vas predlog?Njima treba da se bavi ko?Njihovi roditelji,drustvo.drzava..O vecini "kadrova"brinule su njihove partije a mi i nasa deca smo se snalazili kako znamo i umemo.Zato iznenadna briga za nasu decu je samo fraza.

uradite nesto

11.02.2016. 05:43

Sjajna konstatacija,kojom se treba neko pozabaviti.Mladi ne rade zato sto nemaju gde da rade.Dzaba studiraju.Uce fakultete da bi zadovoljili roditelje koje je kompleks od prijatelja da im deca nisu slucajno ostala sa srednjom skolom,JU sramota! A nije sramota sto nista ne znaju posle istih tih fakulteta i sto niko nece da ih zaposli?Ni ne treba da se skoluju bar ne u ovoj drzavi!Licno poznajem ljude koji su zavrsili po dva fakulteta i rade za 15 000.Mogli su to i bez fakulteta.Mislite o tome!

Bane

11.02.2016. 07:22

Лепо је то што се држава сетила младих. Али крени мајчин сине у сопствени посао, па да видиш шта је држава!!!! Војска разноразних инспекција ти је за вратом а ти још ни прву кирију ниси платио. Од тога што нема сталка та кишобран до фискалних када са ГПС-ом и оних фашистичких УЗМИТЕ РАЧУН, ПРИЈАВИТЕ итд. Кад ти се сви изређају онда размишљаш како све ово да затвотиш што пре и дугове да вратиш, и како најлакше да се оде преко па шта Бог да!!! Хвала на помоћи.

Зоран

11.02.2016. 13:06

@TESLA - Има једна стара изрека која гласи - колико новца, толико музике. Не може ни један млад човек да опстане са платом мањом од 20,000 динара. То није нормално, приде без социјално-пензијског осигурања, таман и да су му главни оброк само грисине. Јел тако госпођо Табаковић ?, важно је да она има 6000 Еура плату и да је гувернерка у недођији. Одавде свако и оле нормалан мора да побегне главом без обзира једноставно да неби умро од беде.

Зоран

11.02.2016. 11:54

Мислим да се не дај Боже Срби негде несрећом нађу у Сахари, верујем да би један другом песак препродавали.Толика плодна територија остала запарложена, куће по селима напуштене. Важно је да су се сви сјатили у Београд, јер тамо Сораја клубови причају како се живи на Селу, тамо Кристијан Голубовић прича шта је породица...јер тамо је важно да за сваки печат имамо по једног министра, а за сваку канцеларијску оловку имамо по једну секретарицу. Наша будућност је ПИО фонд.

Зоран

11.02.2016. 12:39

Да ли неко од вас у тим разним дирекцијама и министарствима има карту Србије?. Да ли се неко од ваших уважених личности бави питањем у којим сегментима треба треба одређени број школованих?. Да ли држава има јасан план развоја Србије, да ли то неко може да прочита ?. Да ли те људе у опште занима живот овог народа или се само своди на жалосне констатације за које примате плату и ово годинама.

Раде

11.02.2016. 14:15

Уместо да нешто раде млади се само учлањују у партију,не би ли обезбедили посао или неки други бенефит.Шта ћете угледали се на вас господо

radda

11.02.2016. 16:43

Za pokretanje sopstvenog biznisa sem sposobnosti i znanja potreban je i novac. Bez njega nema početnog koraka. Sigurno ovim mladim ljudima nedostaje novac. Pozajmiti ga u ovoj složenoj ekonomskoj situaciji nije lako, strah postoji da li će se uspeti vratiti. Država ako želi pomoći mladima mogla bi to postići motivisanjem imućnih ljudi naše zemlje da osnivaju firme gde se može uključiti veliki broj mladih,np. u oblasti poljoprivrede (proizvodnje gotove hrane), tekstilne industrije,reciklaže...

magistar

11.02.2016. 18:07

Prosto me je sramota sto zivim u zemlji koju vode ovakvi demagozi. Gospodin iz PKS (portparol ambasade Nemacke-jedino iskustvo) daje izjave o zaposlenju mladih a on nema nikakve stručne, čak ni moralne i ljudske kvalifikacije za posao koji obavlja. Samo sastanče, putuju i "lupaju" razna tobože rešenja. Mladima treba poveriti većinu državnih institucija i naravno privrednih, tu je rezultat neizbezan. Znači, obrazovanje i mladost a iskustvo se stiče, tako uspeh sigurno dolazi.

pera

12.02.2016. 10:29

pa nemaju para za sklovanje a ni za kupovinu posla, sta je tu cudno ? ah, da, cim donesete zakon za prodaju srba u delovima racunate odmah na tih 150.000, a ?

SMOKI

12.02.2016. 11:37

Ma sta ce nam mladi skolovani i jos zaposleni. Ne znamo sta da radimo ni sa ovima sto su vec skolovani i zaposleni. Teramo ih bukvalno u svet.Bitno je da nam funjare i bitange vladaju svim medijima.Kojekakvi Golubovici,Stanije,Karleuse i smrad drustva.Da nam neke tamo novinarke smenjuju najbitnije ljude u drzavi. Da laprda svaka beda duha sto joj padne na pamet bez ikakve odgovornosti. E to je ono zbog cega su ovih 150000mladih izgubljeni. Bice ih i vise.

conc1955

12.02.2016. 12:52

Posle,, karavana omladinskog preduzetnistva,,dolazi malo veci karavan zvani inspekcije,kako je to primetio jedan citalac u svom komentaru.I onda se ne moze nadavati komunalcima,sanitarcima,fiskalcima i kojekakvim ...cima.A ne dao Vam bog da u prodavnici,lokalu ili radionici imate i radio...eto Vam i emisara kojekakvih folk,dzez i estradnih udruzenja...tako da vise radis za druge gubare nego za sebe.

nesa

12.02.2016. 13:18

Ovaj covek nema pojma...istina jeste da mladi svet nema uzore ,niti motiva,pa zato niti se obrazuje ,nitit radi...ali sam ubedjen da bi pokrenuli nesto za sebe....prica koju ovaj zvekan prica za pokretanje biznisa je jos samo jedna sarena laza,jer dosta ljudi pokusava samostalno da pokrene nesto,ali osim para ,tu treba kontakata ,veza...pa papirologije i cekanja u APR-u ,pa kod knjigovodje,...pa na salteru....tacno se iz ociju vidi isprazna i neznalacko-neradna manipulacija ovog coveka