VJERICA RADETA O HAŠKOJ OPTUŽBI: Neću u Hag, to nije moj već problem aktuelne vlasti
Foto: Dragana Udovičić

Radikali reagovali

VJERICA RADETA O HAŠKOJ OPTUŽBI: Neću u Hag, to nije moj već problem aktuelne vlasti

Politika -
Funkcioner Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, čije hapšenje i izručenje tražio Haški tribunal, izjavila je danas da neće dobrovoljno otići u Hag i da nema osnova za optužbe iz tribunala.

"Ni ja, ni bilo ko iz tima Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke, ni na koji način se nismo ogrešili o zakon, niti ima osnova za navodne optužbe iz Haškog tribunala", rekla je Radeta Tanjugu. Ona smatra da vlast u Srbiji nema pravni osnov da izruči nju i njene kolege iz SRS Petra Jojića i Jova Ostojića, jer takva mogućnost ne postoji u zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom.

"Ako bi to uradili, to bi bilo grubo kršenje Ustava Srbije", rekla je Radeta. Ona je ponovila da u Hag neće ići dobrovoljno, te da zahtev tribunala nije problem radikala ili njen lično, već aktuelne vlasti.

"Mene to i dalje uopšte ne zanima", rekla je Radeta. Radikali su optuženi za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja. Pretresno veće Haškog tribunala danas je naložilo Srbiji da do hapšenja troje članova SRS Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića, na svake dve nedelje Tribunalu prilaže detaljni izveštaj o aktivnostima na ispunjenju tog naloga.

Na početku današnjeg ročišta, koje je bilo otvoreno za javnost, tročlano sudsko veće je konstatovalo da Srbija više od godinu dana nije ispunila nalog Tribunala za hapšenje i izručenje troje radikala. Iako je Koordinator pravnog tima Srbije u Hagu Saša Obradović najpre tražio da objasni koje je sve korake Srbija preduzela od januara, sud je odbio da ga sasluša i konstatovao da Srbija "ništa nije uradila da ih uhapsi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track