Svet

0

Podemos odbija pregovore sa socijalistima dok razgovaraju sa strankom Građani

Autor: IG

Izvor: Beta

Podemos odbija pregovore sa socijalistima dok razgovaraju sa strankom Građani

Izvor: Foto: AP

"Stigli smo do faze u kojoj treba napraviti izbor", izjavio je potpredsednik Podemosa Injigo Erehon španskim medijima, osam dana nakon što je kralj Felipe VI mandat poverio lideru socijalista Pedru Sančesu.

Španija se nalazi u političkoj blokadi od parlamentarnih izbora zbog nemogućnosti sastava nove vlade.

Od 350 mesta u parlamentu, na izborima 20. decembra, najviše glasova dobila je dosadašnja vladajuća konzervativna Narodna stranka - 123, što je nedovoljno za formiranje većine. Slede socijalisti s 90 mandata i levičarski Podemos sa 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Građani na četvrtom je mestu, s 40 poslaničkih mandata. Ujedinjena levica je osvojila dva mesta.

Sančes od 2. februara kad ga je kralj imenovao za mandatar, održava kontakte sa strankama Građani i Podemosom ali se za sada nije direktno izjasnio s kim bi sastavio koalicionu vladu.

Erehon je rekao da Sančes sada treba da se opredeli za Podemos ili Građane, jer obe stranke ne žele da budu zajedno u koalicionoj vlasti.

Analitičari ocenili su ranije da će Sančes verovatno formirati vladu s Podemosom iako je optužio lidera te stranke Pabla Iglesijasa za ucenu jer je Podemos unapred postavio određene uslove za ulazak u vladu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR