OFANZIVA ASADA: Odlučujući napad na poslednje uporište terorista u Alepu, Kurdi zatvaraju obruč (VIDEO)

Novosti online

09. 02. 2016. u 21:01

Sirijska vojska napreduje na pozicije militanata u blizini Tel Rifata — poslednjeg uporišta terorista severno od Alepa

ОФАНЗИВА АСАДА: Одлучујући напад на последње упориште терориста у Алепу, Курди затварају обруч (ВИДЕО)

Sirijska vojska napreduje na pozicije militanata u blizini Tel Rifata — poslednjeg uporišta terorista severno od Alepa.

Prema podacima televizije „Manar“, sirijska artiljerija gađa rejon Kfar Naja, koji se nalazi tri kilometara od Tel Rifata. Ofanziva je u toku i u susedstvu — u blizini grada Retjan.

Ako sirijska vojska probije odbranu ekstremista Džebhat el Šamija, koje aktivno podržava Turska, pred njima će se otvoriti put ka pograničnom gradu Azaz, gde se nalazi pozadinska baza protivnika. Prema mišljenju Sirijaca, ova perspektiva je realnija nego nikad.

Podsetimo, juče su vladine snage povratile kontrolu nad gradom Kfin, pet kilometara od Tel Rifata. Sirijska vojska, koju u ovim operacija pomaže samoodbrana, istisnula je militante Nusra fronta iz ovog grada.

Ništa manje značajni nisu vojni uspesi Kurda. U pograničnim mestima sa Turskom poslednjih dana oslobodili su sela Dejr Džamal, Maranaz, Zijara i Hrejbi. Rezultat ovih uspeha je postalo širenje zone pod njihovom kontrolom istočno od rejona Afrin.

U severnim predgrađima Latakije sirijska vojska nije ništa manje produktivna. U ovim rejonima vladine snage su stavili pod svoju kontrolu Vadi el Azrak, Rvejsat, Hor i Suvejdiju. Uz podršku pripadnika samoodbrane, oni su okružili poslednje uporište neprijatelja Kensabu.


(Izvor: sputniknews.com)





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

vh

09.02.2016. 21:36

unistenje tursko/natovske mreze terorizma u Siriji je najbolja moguca vest za prave Srbe i ostale slobodne narode. Kada se Alepo okruzi pocece kmecanje i zavijanje 'slobodne javnosti' o civilnim zrtvavam i ljudskim pravima. Naravno, ovoga se niko nije setio kada su turko/pobunjenici klali i palili sirijske civile i zarobljene vojnike. Mislim da Putin nece odustati. Kurdi ce formirati drzavu na severu i Asad treba to mirno prihvatiti, a posle cemo se svi pocastiti kada nestane zlocinacka Turska.

Деки

10.02.2016. 14:04

@vh - Већ је почела кукњава и запомагање, а пре неки дан је фирер у сукњи покушао да оних 40 000 Сиријаца, који чекају на сиријско-турској граници, прикаже као жртве руског бомбардовања и апеловала је да Руси престану да бомбардују "јадне и незаштићене цивиле".

Sloba

09.02.2016. 21:43

Udri po vehabijama oni su tamo otisli da se za nas ptipreme mi to znamo,dosta je mislimanskog foliranja.

неимени

09.02.2016. 21:47

Мада су до јуче тврдили да је предуслов за ма какве преговоре одлазак Асада, САД и Турска сад поје другојачију песму која отприлике гласи: Примирје, примирје! Цивили страдају! Деца не иду у школу! Мирољубиви канибали нису ништа криви, немојте да их бомбате!! Примирје, примирје! Канибали добри, Руси не добри! Руси љубазни кавима их Господ Бог створи настављају са свирком да би амери и турци могли и даље да поје.

Gedza

09.02.2016. 21:59

Bravo Bacuske, samo napred!!!!Dosta je bilo mutljavine zapadnih demokrata i NATO alijanse!!!

Djole

09.02.2016. 21:59

Svi se trebaju zamisliti sta ce biti kada oslobodioci dodju do americanskih baza.Turci su bezazleni sa svojim lajanjem ovo je pravi ispit. Grdnu gresku ce napraviti ako ih u jurisu ne zgaze nego u neke pregovore krenu. Amerska je diplomatija jaka i nije jednom poraz u pobjedu i ponizenje protivnika pretvorila.

vlada

09.02.2016. 22:10

Da je normalna situacija u medjunarodnom pravu i pravu na autonomnom odlučivanju ugroženih država američkom ekspanzijom i tzv. globalizmom, sve zemlje sev. Afrike i bliskog istoka bile bi normalne, sa progresivnim razvojem i socijalnim atributima, ali to POGANOM američkom kapitalu smeta, on hoće zabadava, da opljačka, da ubije, sve zarad ličnog egoizma! To smo osetili 1999. Konačno da jedna mala i pravna država , uz pomoć Rusije odoli okupaciji američkih terorista! Bravo ASADE!

Gojko

09.02.2016. 23:36

Ti isti Kurdi su doshli do vaznog vojnog aerodroma Menag i na zapadnoj strani ovog aerodroma bore se sa jakim ter.snagama koji ne smeju, ni njega,kao ni Tal Rifat da izgube jer onda je Kurdima otvoren put ka Azazu.Kada su se posle jednogodishnje opsade [ 2013.g. ], 70 SYR vojnika povuklo sa Menaga,predalo se ovim kurdskim borcima i ostali su zivi.

Gojko

10.02.2016. 11:22

@Gojko - Upravo su neki kurdski aktivisti na drushtvenim mrezama [ a to potvrdili islamistichke kolege ] da su se teroristi povukli sa ovog aerodroma i sada je put ka Azazu imperativan za Kurde.Al Masdar News javlja da se,uskoro, sprema napad na zauzimanju i aerodroma Tabaka u pokrajini Raka koji je ,,koshtao'' ubijenih 200 sirijskih branilaca avgusta 2014.g.

ranko75

10.02.2016. 08:55

Mi smo u zadnje vreme dobri navijaci, a slabi igraci. Ko se je predao Hitleru bio je oslobodjen od Crvene armije i morao da pristane na staljinov sistem, kojim su te zemlje bile nezadovoljne i sada sve u NATO,jer su zamrzele Rusiju,koja nista nije kriva.Ne sumnjam da bi isto bilo sa nama da Tito nije stvorio jak antifasisticki pokret i kasnije je mogao da kaze "ne" Staljinu i sacuva nam bratske odnose sa rusima.Da su uspostavili sistem koji su imali u istocnoj Evropi ne bi mi sada ih tako voleli

ti jos verujes u bajke

10.02.2016. 17:16

@ranko75 - I mislis da smo se mi sami oslobodili nemaca... Znas, Nemci su vrlo precizni u statistici I kazu- na citavom Balkanu (ne samo Jugoslavija) izgubili oko 24 500 vojnika za 4 goodine ratovanja a velika vecina je izginula 1945 tokom povlacenja. U jugoslaviji do dolaska Rusa su nemci izgubili nesto manje od 4000 vojnika. To ti najbolje ilustruje koliko su nasa dva antifasisticka pokreta bila konkretna u borbi sa okupatorom. Toliko o tome kako smo se sami oslobodili I kako nas nisu oslobodili Rusi

Ruben

10.02.2016. 18:05

@ranko75 - ne, on veruje u istoriografiju koju su pisali veljko bulajic i ostale podrepne muve zagrebackog makroa

Teodosije

10.02.2016. 10:17

Pred zoru noge zebu. Nista nije gotovo dok ujak Sam ne kaze. A Ameri jos nisu ni krenuli.

Деки

10.02.2016. 13:59

@Teodosije - Па шта мислиш, што нису кренули? :) Мрзи их?

Akril

10.02.2016. 22:46

@Teodosije - Krenuli su kauboji u napad...ali u kontra smeru, još otkad su im Rusi raketama oterali jedini nosač aviona u regionu.

Деки

10.02.2016. 14:01

Пржи Рујо!!! До Космета, нема стајања! Таман и браћу Бугаре да обиђемо...