Vizuelna umjetnost

Sve manje kupaca za skupocjene umjetnine

Sve manje kupaca za skupocjene umjetnine
Sve manje kupaca za skupocjene umjetnine

Vrijednost svjetskog tržišta umjetninama procjenjuje se na 70 milijardi dolara.

Nakon ekonomske krize, ovaj sektor se oporavio veoma brzo, a vrijednost nekih umjetnina udvostručena je u samo nekoliko godina.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da bi uskoro moglo doći do ozbiljnog pada vrijednosti na tržištu, nakon pada cijena nafte.

Aukcija u kući Christie's je prodaja rezervisana isključivo za superbogate.

Djela Pikasa, Dalija, Šagala i ostalih majstora moderne umjetnosti prodaju se za milione dolara. Mnoge umjetnine kupuju bogati Kinezi, zbog kojih su cijene i dalje visoke.

Prošle godine jedno Pikasovo djelo oborilo je rekord, a kupac je ostao anoniman.

Skupocjene umjetnine roba su kojom se trguje, ali stručnjaci upozoravaju da je tržište na klimavim nogama.

"Mnogi stručnjaci su predviđali pad prodaje i mislim da je ova godina prekretnica. Vrhunac je dostignut prošle godine u maju. Hoće li propasti? Mislim da neće, ali cijene će sigurno padati. Mislim da smo svjedoci tog trenda", navodi Džordžina Adam, stručnjak za trgovinu umjetninama.

Christie's je prošle godine prodao umjetnine u vrijednosti 7,4 milijarde dolara, milijardu manje od 2014. godine. Pad cijena nafte i zabrinutost zbog usporavanja kineske ekonomije brinu svijet bogatih.

I manje komercijalne galerije, koje izlažu na Sajmu umjetnina u Londonu, nalaze se na udaru.

"Galerije sada imaju problem. Previše je umjetnina, a premalo kupaca spremnih da rizikuju kupujući djela novih ili manje poznatih autora. Mnoge galerije su prisiljene da smanje cijene, a neke su prestale sa radom", javlja reporter Al Jazeere Niv Barker.

"Teško je, jer su cijene poslovnog prostora u Londonu ogromne i male se galerije teško mogu održati u centru metropole. To je najveća opasnost za nove galerije, što je zaista tužno, jer ne mogu poslovati i podržavati mlade umjetnike", rekla je Sofi Hol, galerija Flowers.

Umjetnost i novac su uvijek išli ruku pod ruku. Međutim, s obzirom na to da bogati manje troše, cijelo tržište polako pada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije