Tužiteljstvo traži pritvor za Jovana Tintora

0
22

Jovan Tintor

Sarajevo – Granična policija Bosne i Hercegovine predala je Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine u ponedjeljak uhićenog Jovana Tintora.

Osumnjičeni za ratne zločine i nekadašnji blizak suradnik Radovana Karadžića, optuženog za genocid i ratne zločine, priveden je na graničnom prijelazu Rača kod Bijeljine.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine najavilo je da će zatražiti određivanje pritvora.

“Tužitelj posebnog Odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uputit će prema Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Jovana Tintora. Osumnjičeni je lišen slobode na graničnom prijelazu Rača, na temelju tjeralice koje je za njim raspisalo pravosuđe Bosne i Hercegovine još 1999. godine, s obzirom da se osumnjičeni nalazio na teritoriju Srbije. Tintor je osumnjičen za ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Vogošća. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu”, rekao je glasnogovornik Tužitelsjhtva Bosne i Hercegvine BiH Boris Grubešić.

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine su u ponedjeljak na graničnom prijelazu Rača, između Bosne i Hercegovine i Srbije, uhitili državljanina Srbije Jovana Tintora.

Načelnik kabineta direktora Granične policije Bosne i Hercegovine Radiša Samardžija Srni je tada naveo samo inicijale uhićenog.

Osuđen na devet godina zbog ubojstva

Samardžija je pojasnio da je uhićeni kontroliran na graničnom prijelazu Rača pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu, dok se nalazilo u pratnji odvjetnika.

“U jednom momentu J. T. se udaljio iz službenih prostorija i uputio u pravcu Srbije, u čemu je spriječen od službenika Jedinice granične policije Bijeljina, uz upotrebu fizičke snage i sredstava za vezivanje. Lice je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do predaje nadležnom organu”, rekao je Samardžija.

Tintor je optužen da je 2012. godine s dva hica iz pištolja ubio Branka Petrovića i pobjegao s mjesta ubojstva, prenijeli su tada mediji iz Srbije.

Ubojstvo se dogodilo ispred kioska brze hrane u Banji Vrujci, nakon svađe.

Tintor je pobjegao, a policija je njegov džip pronašla u okolici Čačka.

Apelacioni sud u Beogradu je 2015. godine potvrdio presudu Višeg suda iz Valjeva kojom je Tintor osuđen na devet godina zatvora zbog tog ubojstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Tužiteljstvo traži pritvor za Jovana Tintora


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.