Zanimljivosti

Vog slavi stoti rođendan

Vog slavi stoti rođendan
Vog slavi stoti rođendan

Britanski Vog u ovoj godini obilježava sto godina kontinuiranog izlaženja, tokom kojih je od nepretencioznog američkog časopisa za dokone bogataše postao ogledalo ukusa savremenog čovjeka, pišu britanski mediji.

Časopis pokrenut 1892. kao publikacija posvećena "ceremonijalnoj strani života" njujorške aristokratije kupio je 1909. mladi ambiciozni američki izdavač KondeMontroz Nast, želeći od jednostavnog lokalnog lista za društvene elite napraviti najraskošniju modnu publikaciju koju je svijet ikada vidio.

U početku, časopis je štampan isključivo u SAD-u i distribuisan drugdje u svijetu, ali financijske restrikcije za vrijeme Prvog svjetskog rata dovele su do odluke o pokretanju 1916. britanskog izdanja.

Od prvoga broja puštenog u distribuciju 15. septembra 1916., dosadašnjih gotovo 1500 brojeva – Vogue je u početku izlazio kao nedjeljnik, pa dvonedjeljnik, da bi potom postao počeo izlaziti – bilježi i oblikuje život modernog čovjeka, zadirući daleko dublje od površne uloge mode kao zabave frivolnih, do tamo gdje se moda, umjetnost, fotografija i književnost isprepliću u evolucijskom krugu suvremene kulture i društva, piše britanski Gardian.

Konde Nast, čija kuća Vog štampa i danas, uveliko se za uspjeh svoga poduhvata oslonio na kvalitet fotografija: od samih početaka angažovao je istaknuta fotografska imena kao što su Edvard Stajhen, Sesil Biton, Norman Parkinson, Helmut Njutn i Mario Testino.

Njihova je umjetnička vizija modne editorijale udaljila od nominalnog posrednika slika odjeće, modnu fotografiju podigla na nivo umjetničke forme, a Vogu pribavla epitet predvodnika avangarde nove umjetnosti, pokazavši i dokazavši da moda bez mašte ne bi ni postojala, prenosi The Telegraph.

U povodu 100. rođendana "jednog od najuticajnijih časopisa svijeta", u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu u četvrtak 11. februara otvara se izložba "Vogue 100: Vijek stila", koja će do 22. maja po prvi put na jednom mjestu predstaviti dio bogatog arhiva izdavača Conde Nast i međunarodnih kolekcija fotografija koje su pomogle da Vog postane "savremena modna biblija".

(NN, seebiz)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije