Miščević: Neće još zajednička strategija EU

Ne bi šef diplomatije Austrije u Beogradu otvarao temu o smanjenju priliva izbeglica i balkanskoj ruti da se ne traže rešenja, kaže Tanja Miščević.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

16:59

Miščević: Neće još zajednička strategija EU
Foto: B92

"Lančano zatvaranje granica u Evropi dovešće do pomeranja linije prijema izbeglica sve niže ka Evropi, a ta linija negde mora da bude uspostavljena, u Turskoj, ili na tursko-grčkoj granici", rekla je šefica pregovaračkog tima sa EU u Kažiprstu B92 i dodala da treba obezbediti i da oni koji su u Evropi zaista i nađu nekakav human tretman.

"To jeste jedno od pitanja na koje i države članice, a i mi, moramo tražiti i dobiti odgovor", kaže Miščević.

Ona smatra da je realno očekivati da se donese zajednička strategija u EU na nivou svih država kada je problem migranata u pitanju i navodi da je prošle godine na sedam od 10 sastanaka šefova ili država vlada EU tema razgovora bila upravo migrantska kriza.

"Da li je realno da se ta strategija donese danas - ne, odnosno nikako ne ovih dana, jer EU, a i mi, kao deo rešenja za migrantsku krizu, treba zajedno da odgovorimo na nekoliko pitanja - kako rešiti pitanje Sirije, odnosa sa Turskom o prihvatu migranata i najvećeg talasa, a onda kako rešiti pitanje migranata koji su trenutno u Evropi, ko su migranti, a ko azilanti i saradnja država na balkanskoj ruti", kaže Miščević.

Prema njenim rečima, "možda izgleda čudno", ali u ovoj situaciji Srbija je pokazala da ume da se ponaša evropski, odnosno da zajednički odgovara na izazove sa evropskom porodicom.

"Znamo šta su to evropske vrednosti i humano i u skladu sa evropskim standardima tretiramo migrante, tako da migrantska kriza nije nam donela negativno brojanje, već naprotiv, jedno bolje razumevanje kapaciteta Srbije da razmišlja", rekla je Miščević.

Ona je navela da trenutna situacija u Evropi uopšte nije pogodna za dalje proširenje, zahteva potpuno angažovanje i oko migranata, ali i oko britanskog referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: