• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stefanović: Računari su kao vrata, zaključavaju se

Izvor Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović apelovao je danas na građane da poslušaju savete za bezbedno korišćenje interneta, obezbede svoje računare i posebno obrate pažnju na bezbednost dece i mladih.

"Njima je potrebna naša pomoć kako bi korišćenje savremenih informacionih tehnologija bilo uvek na njihovu korist, a nikada na njihovu štetu", ističe se u otvorenom ministra Stefanovića, povodom svetskog Dana bezbednog interneta.

Borba sa sajberkriminalom postaje priritet

Ugroženost informacionog društva dovela je do toga da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije smatra borbu protiv visokotehnološkog kriminala prioritetom. Cilj je da se efikasno zaštite prvenstveno maloletnici i deca i time obezbedi budućnost društva i države.

On je istakao da ukoliko računari građana i računarske mreže nisu zaštićeni, izvršioci krivičnih dela mogu ih zloupotrebiti za vršenje najtežih krivičnih dela i to ne samo na našoj teritoriji već širom sveta.

"Kao što ne biste ostavili širom otvorena vrata na Vašem stanu ili kući, nemojte ostavljati Vaše računare bez zaštite, pošto su na takav način laka meta izvršiocima krivičnih dela", ukazuje se u pismu.

Stefanović je dodao da su savremeno doba i nove tehnologije, pored brojnih prednosti, doneli našoj deci neka nova igrališta i zabavu, a samim tim i neke nove pretnje i brige nas odraslih.

"Način života se promenio, igra se iz parkova i dvorišta i bezbedne i bezbrižne sredine, preselila na internet i virtuelni svet u kojem, nažalost, vreba sajber kriminal. U tom svetu, naša deca se zloupotrebljavaju i nude im se različiti neprimereni sadržaji za njihov uzrast", ističe se pismu.

On je naglasio da je rizike koji nastaju od visokotehnološkog kriminala, kao i štetu koju ovaj vid kriminala donosi našim građanima, pre svega deci, pravnim licima i državi, moguće preduprediti.

Stefanović je podsetio da je 2010. godine pokrenuta opsežna akcija "Armagedon" za suzbijanje krivičnih dela u vezi sa seksualnom zloupotrebom maloletnika i dece na internetu.

Od početka te akcije podnete su krivične prijave protiv 133 izvršioca krivičnih dela. Samo u toku 2015. otkrivena su 44 krivična dela iz ove oblasti i lišeno slobode 36 lica, što predstavlja svojevrstan rekord u odnosu na prethodne godine.

Međunarodni dan bezbednog interneta danas se obeležava širom sveta sa ciljem da se promoviše bezbedna, odgovorna i pozitivna upotreba digitalnih tehnologija za decu i mlade. Više o ovome na našoj stranici MOB&IT.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image