Počelo suđenje kumanovskoj grupi

Pred Vrhovnim sudom u Skoplju je uz jake mere obezbeđenja počelo suđenje za terorizam grupi od 30 muškaraca albanske nacionalnosti poznatoj kao kumanovska grupa.

Tužilaštvo je tvrdi da je "kumanovska grupa"odgovorna za sukob sa policijom u maju prošle godine u Kumanovu, i da je pre toga, u aprilu 2015. napala i policijsku stanicu u Gošincu.

U tim sukobima poginulo je osam policajaca i deset pripadnika kumanovske grupe.

Prvooptuženi Sami Ukšimi, zvani komandant Sokoli, izjavio je da je delimično kriv za delo za koje ga terete.

Ukšimi je rekao da je bio deo grupe, ali da se ne oseća krivim za terorizam.

Ostali optuženi negiraju krivicu, a neki tvrde da nikad nisu bilu u Kumanovu, ni u Gošincu 21. aprila kada je naoružana grupa napala karaulu na makedonskoj granici, razoružala policajce i odnela oružje.

Suđenje je počelo iznošenjem uvodne reči tužilaštva koje je tvrdilo da je kumanovska grupa koja se 9. i 10. maja sukobila sa makedonskom policijom u Kumanovu, funkcionisala na tri nivoa.

Prvo nivo, prema tužilaštvu, bila je komandna struktura, drugo nivo, logistika, a treći nivo obuhvata članove grupe koji su učestvovali u oružanom sukobu.

Prema tvrdnjama tužilaštva prvi i treći nivo činili su ljudi koji žive na Kosovu, dok je drugi nivo, logistika bila iz Makedonije.

Tužilaštvo tvrdi i da je kumanovska grupa duže vreme planirala i spremala akciju u Kumanovu, a da će se u toku suđenja otkriti motivi terorističkog akta.

Pre početka suđenja advokati optuženih tražili su odlaganje kao i psihijatrijsko veštačenje za optužene ali je sud odbacio njihove zahteve.

Ispred Suda i u samoj zgradi primetno je jako policijsko obezbeđenje, a svi koji prisustvuju suđenju, pre ulaska u zgradu temeljno su proveravani. U vreme dovođenja optuženih Sud su nadletali policijski helikopteri.

Sudski proces počeo je tačno devet meseci nakon što su se u kumanovskom naselju Divo pripadnici "kumanovske grupe" sukobili sa specijalnom policijom. U dvodnevnim sukobima, 9. i 10. maja poginulo je osam policajaca, a 42 su teško povređena. U policijskoj akciji je poginulo i 10 pripadnika kumanovske grupe.

Za terorizam je optuženo ukupno 30 pripadnika te grupe. Najveći deo njih su državljani Kosova, a za terorizam su optuženi i jedan državljanin Albanije i jedan nemački državljanin.

Prvooptuženi je Sami Ukšini, zvani komandant Sokoli, a drugi na listi optuženih je Andi Krasnići iz Mališeva.

Ukšinija i Krasnićija optužnica tereti da su bili vođe kumanovske grupe, dok su ostala dvojica vođa i organizatora napada u Kumanovu Mirsad Ndrecaj poznat kao komandant Nato i Rizaj Beg ubijen u policijskoj akciji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво