Vesti

0

Dačić: Zatvorićemo granicu za migrante, ako to i drugi urade

Autor: VV

Izvor: Tanjug

Dačić: Zatvorićemo granicu za migrante, ako to i drugi urade

Izvor: Foto: Tanjug / Rade Prelić

Dačić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom naglasio da migranti ne mogu da budu stacionirani u Srbiji.

"Važno je da se zemlje međusobno informišu u vezi sa migrantima i da nema iznenađenja već da postoji predvidljiva politika", rekao je Dačić.

Austrijski ministar je naglasio da njegova zemlja ne može neograničeno da prima izbeglice.

Kako je rekao, gornja granica za prijem izbeglica u Austriju ove godine je 37.500.

"Ako postavimo jasne granice za prihvat duž zapadnobalkanske rute stvoriće se nova situacija, a cilj je da se zaustave izbeglice na grčko-makedskoj granici", rekao je Kurc.

 

Kurc: Srbija zaslužna za stabilnost i razvoj regiona

Srbija je najvažnija zemlja regiona koja ima važnu ulogu u očuvanju njegove stabilnosti a zasluga srpske vlade i premijera je što će se narednih godina ovaj region pozitivno razvijati, izjavio je danas austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

On je na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem rekao da Austrija podržava evropske integracije Srbije, kao i reforme koje ona čini na tom putu.

Ministri su se složili da je politički dijalog ali i privredna saradnja dve zemlje dobra i intenzivna.

Obim trgovinske razmene u prošloj godini bio je 800 miliona evra, naveo je Dačić i podsetio da je Austrija najveći investitor u Srbiji.

On je konstatovao da Austrija i Srbija dele i posledice zajedničkih izazova poput migrantske krize i da je važna dobra razmena informacija na zapadnobalkanskoj ruti.

Potreban je jedinstven evropski odgovor, rekao je Dačić i dodao da se ne sme dozvoliti da migraciona kriza postane nerešiv problem za zemlje na zapadnobalkanskoj ruti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR