Pumpe u Srpskoj pod opsadom

V. Mitrić

09. 02. 2016. u 14:55

Sve veći broj vozača iz Srbije odlazi po gorivo preko Drine jer je znatno jeftinije, a mnogima ne smetaju ni velike gužve. Ušteda po litru benzina, evrodizela i gasa tridesetak dinara

Пумпе у Српској под опсадом

Uobičajena slika na ulazu u RS

NORMALNO je da idem po gorivo u Republiku Srpsku, jer na točenju punog rezervoara plina svaki put uštedim skoro 1.800 dinara. Česte su gužve, ali isplati se čekanje. Posebno kad poslom idem na levu obalu Drine - kaže Lozničanin Vladimir Bogdanović, dok čeka na red da sa mosta na Drini, između Trbušnice i Šepka, uđe u BiH.

Lozničane, ali i sve druge vozače iz Srbije, čim pređu u Republiku Srpsku, na rastojanju manjem od tri kilometra, očekuje šest dobro snabdevenih benzinskih pumpi, od kojih su tri skoro na samoj "međi". Gužve su česte, ali vozači ne odustaju.

- Kako bih odustao kad je cena goriva u ovim susednim mestima niža za najmanje 30 dinara nego kod nas u Srbiji - poručuje nam iz kola Dobrivoje Jevtić iz Loznice. - U Srpskoj gorivo sipam već 10 godina, jer sam ubeđen da je kvalitetnije. Koristim evrodizel i svaki četvrti rezervoar dobijem praktično "fraj".

U koloni zatičemo i Beograđanina Duška Vukotića, koji, kako kaže, koristi svaku priliku da sipa gorivo "preko Drine". I njegova računica kaže da je dobrano u plusu. Vukotić ističe i da rado ide u kupovinu u prodavnice u Bijeljini i okolini, gde je sasvim pojednostavljena procedura povraćaja PDV.

- Kad saberemo uštedu na PDV i gorivu, onda porodica, bar jednom mesečno može da se provede u Republici Srpskoj, a Bogu hvala, ponude ima u izobilju - kaže Vukotić.

Osim tablica iz Loznice i okoline, primećujemo i one iz mesta poput Uba, Beograda, Čačka, Novog Sada... Ljudi iz Srbije, koji idu na zimovanje na Jahorinu, do granice uglavnom dolaze na rezervi, a onda u RS sipaju gorivo, što čine i u povratku".

JAGMA ZA LOŽ-ULjE

PUMPE u RS prodaju i lož-ulje, kog na pumpama u Srbiji nema odavno. To je već mesecima prilika lokalnim mešetarima sa desne obale Drine za šverc. Iako odnedavno u Srpskoj neće da im sipaju lož-ulje u kante, oni ipak imaju rešenje.

- Pređem nekoliko puta granicu i sipam u kola "ložak" - priča nam jedan od stanovnika lozničkog kraja veštih za ove rabote. - Idem i noću, kad nema gužve, pa tako pređem i po nekoliko tura. Litar lož-ulja je kod komšija oko 75 dinara, a ja ga prodajem seljacima koji imaju traktore za 100 dinara. Dobro meni, dobro njima. Mnogi veruju da domaćim traktorima neuporedivo bolje odgovara lož-ulje od evrodizela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Lule

10.02.2016. 07:09

Kada bi vecina pocela da sipa gorivo u R.Srpskoj,sigurno bi monopolosti bili prinuđeni da smanje ogromne cene goriva u Srbiji

PENZIONER

10.02.2016. 08:08

blago nama u srbiji nasa vlada bas ima oscanja za narodne muke i bedu cena goriva nikad manja u svetu a u srbiji astronomska,bas smo srecni jos neka na izborima pobede ovi isti zapcatili smo sudbinu,prvo cemo odjaviti automobile,iskljuciti telefone,krpiti odecu,i na kraju koji ce ti klinac i zivot.dolazi nama kataklizma bez,rata,i zemljotresa .