Srbi jedu sve manje hleba

D. Marinković

09. 02. 2016. u 15:30

Prema najnovijim istraživanjima, stanovnik naše države godišnje pojede 83 kilograma osnovne namirnice

Срби једу све мање хлеба

IAKO Srbe bije glas da jedu duplo više hleba od Evropljana, statistika nas, međutim, poslednjih godina demantuje. Sve manje jedemo hleb. Potrošnja hleba i peciva prema najnovijim istraživanjima u Srbiji je opala za 17,5 odsto. Svaki naš stanovnik sada pojede oko 83 kilograma hleba godišnje, dok je pre devet godina na trpezi imao 101,8 kilograma.

Prema analizi Ankete o potrošnji stanovništva RZS, u poslednjih devet godina prosečna potrošnja hleba i peciva po glavi stanovnika u Srbiji smanjena je za 17,8 kilograma.

- Hleb je najvažnija životna prehrambena namirnica i praktično jedina namirnica koja se svakodnevno jede od rođenja do smrti - kaže Zdravko Šajatović, v. d. direktora "Žitovojvodine". - Prehrambeni značaj hleba naročito dolazi do izražaja u periodima teške ekonomske krize i rastućeg siromaštva kada, po pravilu, dolazi do smanjivanja potrošnje ostalih, biološki i nutritivno vrednijih, životnih namirnica poput mesa, mleka, sira, voća i povrća, a raste potrošnja hleba. Međutim, to "pravilo" očigledno danas ne važi u aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji.

POTROŠNjA I IZVOZ PREMA procenama "Žitovojvodine" godišnja meljava pšenice iznosi oko 1,2 miliona tona. Od navedene količine pšenice proizvede se oko 860.000 tona brašna, koja se utroši za neposrednu potrošnju stanovništva, za hleb i pecivo, ali i za konditorsku industriju i izvoz. Očekuje se da Srbija ove godine izveze oko 200.000 tona brašna. Iz navedenih procena može se zaključiti da, osim prelaznih zaliha postoji izvestan stalni višak brašna na domaćem tržištu.

Osim što se smanjila potrošnja hleba po glavi stanovnika, smanjen je i broj stanovnika Srbije za 32.366 (sa 7,146.759 na 7.114.393 stanovnika zaključno sa 2013., kažu u "Žitovojvodini". I taj faktor takođe je uticao na smanjenje ukupne potrošnje hleba i peciva u Srbiji.

Posmatrajući regionalno, ukupna potrošnja hleba po glavi stanovnika je ispod navedenog proseka u razvijenijim područjima u Srbiji. Recimo, u regionu Beograda je 70, dok je u delu južne i istočne Srbije recimo znatno viša i iznosi 92 kilograma. Za razliku od potrošnje hleba, potrošnja peciva po glavi stanovnika u razvijenijim regionima veća je od procenjenog proseka od 10 kilograma, odnosno manja u nerazvijenijim regionima.

Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije, smatra da postoji više faktora za pad potrošnje hleba. U nekim delovima zemlje čak je i povećana i proizvodnja i prodaja vekni, dok je u drugim smanjena, između ostalog i zbog promene načina ishrane iz zdravstvenih razloga, ljudi su sada čitav dan odsutni iz kuće, smanjuje se i broj stanovnika zbog stope mortaliteta, ali i odlaska ljudi u inostranstvo...



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

pustolov

09.02.2016. 16:04

Mislim da je razlog druge prirode. Mi Srbi smo od uvek bili poznati po tome da kupujemo vise hleba nego sto nam je potrebno i nepojeden ostatak smo bacali u kontejnere. E, a sad posto smo osiromasili, situacija se promenila pa kupujemo ili manje hleba ili ga jedemo 2 dana.

sas

09.02.2016. 17:42

@Dumar - meso minus i mlijecni proizvodi. Za zdraviji zivot! PS: sami biramo i odlucujemo koliko cemo zdravo i dugo ziveti!

Ivan

09.02.2016. 17:48

Imajuci u vidu ocigledno osiromasenje stanovnistva, mislim da smo prihvaili navodnu preporuku Marije Antoanete: Ako nemate hleb jedite kolace.

Утеривач

09.02.2016. 20:16

Значи толико нам фино па "једемо колаче" уместо хлеба....

Glas razuma

10.02.2016. 08:19

Ne pada mi na pamet da se odreknem ni hleba, ni bureka, ni mesa, ni juznog voca, ni kolaca, ni kupovnih slatkisa, ni dobrog vina, piva i sokova. Bolje da umrem sit od secera, holesterola, triglicerida, nego da vecno zivim gladan konzumirajuci lucerku, seno, jecam, raz, semenski kukuruz i slicne gluposti.

Bgd

10.02.2016. 09:22

To što se prodaje pod imenom "hleb" samo liči na hleb. Bezlična, nekvalitetna masa prepuna aditiva koja može da se jede maksimalno dva sata nakon pečenja. Posle toga ni psi lutalice neće da ga jedu.

Gedza

10.02.2016. 11:12

Nebeski narod - umesto hleba, zivi od bozji blagoslov!!! Premier nam non stop prica da je se u Srbiji svaki dan oseca"boljitak" i eto narodu je bolje,pa umesto hleba jede kolace!!!!

Kole

10.02.2016. 11:28

Narod jede sve zdravije, bez hleba. Uvek imajte juzno voce i kvalitetnog mesa na stolu. Kavijar, crno vino, urme, masline, feta sir.E onda ce se Srbija preporoditi. Dobro je da smo poceli da odbacujemo hleb i da se zdravo hranimo.To su shvatili cak i najsiromasniji medju nama. Zdrava hrana.

ЗоЗоНаЦ

10.02.2016. 13:00

дали ви знате шта пишете у опште!? пре неколико недеља сте објавили колко килограма тих намена поједемо годишњег заиста је било узнемиравајући податак кад сад ово!!

Rajder

10.02.2016. 17:50

Hleb nije zdrav i ne treba da ga jedemo.Veca kolicina hleba se jede samo u socijalno teskim drzavama jer je to socijalna namirnica,stvara osecaj sitosti za male pare.U kvalitetnim drzavama crni hleb je 90% a beli 10% jer je nezdrav.Vise mesa,povrca i voca,tu treba da obaramo rekorde.

SMOKI

11.02.2016. 13:37

@Rajder - Rajder,pravi vam je komentar.Samo ima jedan nedostatak. O kom vi to mesu pricate.Iz EU ili Brazila.O kom vocu i povrcu i na kraju o kom to standardu. Blago vama sigurno niste zavisni od zarade u Srbiji.

RRPANTELA

10.02.2016. 18:13

Ovakva procena je cista zabluda. Evo primera. U mojoj zgradi zivi 12 domacinstava.Od maja meseca 2015 same domacice po grupama mese hleb dva puta nedeljno.Hleb je prvoklasan i nije 600gr vec 1000 i bez aditiva i hemije koja se ubacuje u kupovni hleb. Brasno kupujemo sami, i to razano,heljdino i psenicno. Pomesano u odredjenoj meri daje savrsen i zdrav hleb.Ako drzava nema interes da joj stanovnistvo ima zdravu,jeftiniju hranu, onda to moramo sami.