Читај ми!

Tahiri: Statut ZSO radiće Prišština

Kosovska ministarka Edita Tahiri navodi da je Priština ta koja treba da sastavi statut Zajednice srpskih opština, a ne Beograd.

Edita Tahiri je za RTK 2 rekla da je teško precizirati datum formiranja Zajednice srpskih opština, a izričita je da će Statut izraditi Priština.

"U trenutku kada Ustavni sud kaže da je statut u saglasnosti sa Ustavom, tada će statut postati važeći pravni akt", rekla je Tahiri.

Prema njenim tvrdnjama, mnogo zavisi od Srbije, od izmena njenih zakona i udela u ukidanju paralelnih struktura.

"Ona treba da prestane da isplaćuje lične dohotke zaposlenima u paralelnim strukturama i raskine njihove ugovore o radu. Što pre Srbija završi ove poslove i Vlada Kosova će brže raditi na izradi statuta", izjavila je Tahiri.

Kosovski analitičar Fatmir Šeholi rekao je, osvrćući se na izjavu kosovske ministarke, da će u izradi statuta učestvovati i Srbi sa KiM.

"U ekipu eksperata u vezi sa Statutom ZSO uključeni su i Srbi sa Kosova. Mislim da Beograd treba da shvati da i Srbi sa Kosova znaju, umeju i mogu da budu ravnopravni na tom stolu na kojem se nalazi Statut ZSO", poručio je Šeholi.

Podseća i da se Statut ZSO piše pod monitoringom međunarodne zajednice i SAD.

"Statut će, kao i sporazum o ZSO, ići na Ustavni sud da se proveri da li je sve u skladu sa Ustavom Kosova", naveo je Šeholi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво