FBI tribina: „Progoni Bošnjaka muslimana od kraja XVII do kraja XIX vijeka“

1
21

Plakat februarSarajevo – „Forum bošnjačkih intelektualaca“ će u četvrtak, 11. februara 2016. godine održati javnu tribinu na temu „PROGONI BOŠNJAKA MUSLIMANA OD KRAJA XVII  DO KRAJA XIX VIJEKA“.

Tribina će se održati u prostorijama Svjetskog bošnjačkog kongresa u ul. Štrosmajerova 1/II u Sarajevu sa početkom u 13 sati.

Uvodničar tribine: prof. emeritus Jusuf Mulić, ex rektor Univerziteta u Sarajevu

Moderator tribine: prof. dr. Suad Kurtćehajić
(predsjednik „Foruma bošnjačkih intelektualaca“)

TEZE JAVNE TRIBINE:

  1. Progon iz priobalnog dijela od Poljica do Neum Kleka i Boke kotorske od Kamenara do Sutorine u Hercegovačkom sandžaku i Like u Kliškom sandžaku Bosanskog beglerbegluka u mletačko-osmanskom ratu 1684-1699.
  2. Progoni iz Mađarske i Slavonije nakon njihovog pada u ruke carevine Austrije i priobalnog dijela uz rijeku Savu od Bijeljine do Broda i u srednjoj Bosni u Bosanskom sandžaku Bosanskog beglerbegluka u austrijsko-osmanskom ratu 1684-1689.
  3. Progon iz Dalmacije, Krbave, Korduna i Banije u Kliškom sandžaku Bosanskog beglerbegluka u mletačko-osmanskom ratu 1714-1718.
  4. Progoni iz Srbije  u srpskim ustancima 1804-1815,  iz sela u kneževini Srbiji 1830-1834. i iz  njenih gradova zajedno s muslimanima iz šest prekodrinskih nahija Zvorničkog sandžaka u Bosanskom ejaletu 1862-1867.
  5. Progoni iz Nikšića u Hercegovačkom sandžaku bosanskog ejaleta i Kolašina Novopazarskog sandžaka Bosanskog ejaleta u crnogorsko-osmanskom ratu 1876-1878. godine.

(SBK)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

FBI tribina: „Progoni Bošnjaka muslimana od kraja XVII do kraja XIX vijeka“


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ja sam cuo da ste proterani iz Rima u sestom veku pre nove ere i iz Atine u drugom veku pre nove ere.Takodje su Bosnjaci otkrili Ameriku 129 godina pre nove ere ali je to katolicka crkva zataskala.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.