Vesti

0

Janković: Zakon će poboljšati oblast diskriminacije polova

Autor: VV

Izvor: Tanjug

Janković: Zakon će poboljšati oblast diskriminacije polova

Izvor: Foto: Z. Raš

Janković je Tanjugu rekla i da nedavno predstavljeni rezultati izveštaja o Indeksu rodne ravnopravnosti u Srbiji dosta realno prikazuje stanje i položaj žena.

“Smtramo da je izuzetno dobro što se Vlada Srbije odlučila na taj korak jer smo jedina zemlja van EU koja je prihvatila obavezu dostavljenja i vođenja evidencije i dostavljanje podataka”, rekla je Janković.

Navodeći da je Indeks dobar instrument za merenje, odnosno, da olakšava sagledavanje stanja u oblasti rodne ravnopravnosti, ona je istakla da rezultat nije neočekivan.

“Nama nije neočekivano što se nalazuimo na nezavidnom 22 mestu. Ima još puno posla ispred nas, ali je ohrabrujuća spremnost da stvari pomeramo”, rekla je Janković dodajući da su rezultati u korelaciji sa pritužbama koje pristižu poverenici.

Indeks ukazuje koje su to oblasti na koje treba posebno da se fokusiramo da bi popravili stanje, objašnjava poverenica. Takvi su, kaže, rezultati bili očekivani jer Srbija najviše zaostaje za evropskim propisom u domenu rada bez obzira na veliki napredak i postajanje jednog dobrog pravnog okvira.

“Nadamo se da će novi Nacrt zakona o ravnopravnosti žena i muškaraca takođe unaprediti stanje u ovoj oblasti”, rekla je janković dodajući da su i u njemu, kao i u Strategiji i Akcionom planu za unapređenje rodne ravnopravnosti prihvaćene sve primedbe poverenika.

Kako kaže, zakon potvrđuje odredbe koje već postoje i ako bude došlo do njegove dosledne primene trebalo bi da se unaprdi stanje u oblasti rodne ravnopravnosti.

Inače, rezultati izveštaja o Indeksu rodne ravnopravnosti u Srbiji najbolji su u oblasti moći, a još posla predstoji u oblasti ekonomskog osnaživanaj žena i njihovog zapošljavanja.

“Domen moći koji je jedan od sedam domena koji se meri u indeksu rodne ravnopravnosti pokazuje da, ukoliko postoji pre svega politička volja, ali i ako su društvo i država spremni da promene stanje u nekoj oblasti, ona može da se promeni”, rekla je Janković.

Kaže, međutim, da rezultat u domenu moći ne treba da nas zavara i da treba biti oprezan.

“Politička zastupljenost žena nalazi se na visokom mestu. Model kvota je jako dobar i treba ga preslikati na lokalne organe vlasti, ali treba i biti oprezan jer značajno se naše mesto indeksu popravilo zbog toga što je na čelu Narodne banke Srbije žena”, rekla je Janković.

Ona je ponovila i da se najveći broj pritužbi koji stižu povereniku za zaštitu ravnopravnosti odnosi na diskriminaciju na osnovu pola.

“Imali smo veliki broj pritužbi koje su naše građanke podnosile i uglavnom su to pritužbe u oblasti zapošljavanja i rada tokom čitavog radnog odnosa”, rekla je janković.

Ipak, kako kaže, ne bi bilo uredu doneti zaključak da je došlo do pogoršanja položaja žena, već naprotiv.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR