Ex -Yu

Kurc: Srbija će preteći druge kandidate na putu ka EU

Kurc: Srbija će preteći druge kandidate na putu ka EU
Kurc: Srbija će preteći druge kandidate na putu ka EU

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je danas da je Srbija pokazala zapažen reformski tempo i da na putu ka članstvu, ako nastavi tako, može da pretekne druge zemlje kandidate.

„Od kada je premijer Aleksandar Vučić preuzeo vođstvo, njegovi napori su se prepoznali i u Briselu i zato je bilo lako za nas da organizujemo sastanak ’Prijatelja Srbije‘ u Briselu“, kazao je on na konferenciji za štampu sa srpskim premijerom.

Šef austrijske diplomatije je istakao da su reforme i razvoj Srbije bili toliko uverljivi da nije bilo teško organizovati taj sastanak.

Kurc je podsjeti da je već krajem prošle godine usledilo otvaranje prvih poglavlja, i da polazi od toga da će uskoro biti otvorena dalja važna poglavlja.

„Iako bi novinarski bilo zanimljivo imati datum za kraj pregovora, ne mogu da ga dam, jer pokušavam uvijek da navodim datume i brojke samo za one stvari za koje sam siguran da će biti. Uveren sam da će put Srbije biti brz, a tako na to gledaju i u Evropi“, poručio je Kurc.

Šef austrijske diplomatije zahvalio se Vučiću i Vladi Srbije što neprestano rade na uspostavljanju pravog okruženja za investicije i privredu, dodajući da od toga koristi nemaju samo preduzeća, privreda, već i građani i i njihov standard.

„Reforme su izazovne i zbog toga se zahvaljujem građanima za podršku koju pružaju realizaciji reformama, koje su neophodne Srbiji kako da bi učinile zemlju atraktivnijom za investitore, tako i za približavanje EU“, poručio je Kurc dodajući da je to pravi put za Srbiju, ali i ispravno za građane.

Isto tako, on se zahvalio Vučiću na njegovoj ulozi u regionu, rekavši da je puno dorineo stabilnosti zapadnog Balkana.

Kurc se premijeru Srbije obraćao sa „ti“, naglašavajući bliskost i dobru saradnju, navodi Tanjug:

„U tebi vidimo ne samo nadu za Srbiju, već cijeli region“, poručio je Kurc.

On se zahvalio srpskom premijeru na akcionom planu za saradnju dveju zemalja, koji je izrađen u cilju pospešivanja kooperacije.

„Postoji tjesna veza između naših zemalja, kako na kulturnom, tako i ljudskom nivou. U Austriji živi veliki broj Srba, a imamo tijesnu saradnju i na ekonomskom planu, jer je Austrija, sa 500 preduzeća i investicijama u visini od oko 2,8 milijardi evra, najveći investitor“, kazao je Kurc.           

Po pitanju izbjegličke krize Kurc je rekao da Austriju posebno pogađa ovaj problem jer nije samo tranzitna, već i zemlja destinacije, koja je prošle godine primila 90.000 tražilaca azila.

„Ove godine ne možemo da primimo toliki broj, i zato je naša vlada ograničila prihvat izbeglica. To je odluka koju moramo doneti, ali smo svesni da može imati posledice po zemlje duž balkanske rute. Zato mi je bilo važno juče u BiH, ali i danas u Srbiji da informišem vlade da je moguće da dođe do promene situacije, ali i da smo spremni da podržimo vlade u cilju smanjenja talasa“, podvukao je Kurc.

Prema njegovim riječima, zajednički cilj je svih da se smanji talas izbjeglica.

„Moramo preduzimati nacionalne mjere, jer smo na to prinuđeni. Naš cilj nije da preduzimamo samo nacionalne mjere već i da sarađujemo sa drugim zemljama. To bi rado činili sa Grčkom, ali ne možemo čekati da dođe do promjene u toj zemlji i spremnosti da joj se pomogne od strane EU kako treba“, podvukao je on.

Zajedno ćemo raditi na dijalogu Beograda i Prištine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Austrija podržava Srbiju na putu evropskih integracija i posebno otvaranje poglavlja, ne samo 23 i 24, već i 5, 15, 25 i 26, koja se odnose na javne nabavke, energetiku, nauku, istraživanja, obrazovanje i kulturu.

Premijer Srbije je na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom ocenio da će Akcioni plan o saradnji Srbije i Austrije predstavljati dalji podsticaj našoj zemlji na putu ka Evropskoj uniji.

On je izrazio posebnu zahvalnost šefu austrijske diplomatije na podršci i podsetio da je on jedini ministar koji je bio na svim konferencijama koje su se odnosile na Srbiju.

Dvije zemlje će, rekao je Vučić, nastaviti dijalog na nivou zamjenika ministara, kako bi u svakom trenutku mogle da imaju koordinisane aktivnosti, a radiće se i na stvaranju daljih uslova za borbu protiv terorizma i svih rizika koji ugrožavaju savremenu Evropu.

„Zajedno ćemo raditi na dijalogu Beograda i Prištine, na daljem očuvanju regionalne stabilnosti i razvijanju boljih odnosa između zemalja na zapadnom Balkanu“, rekao je Vučić.

Kako je istakao premijer Srbije, Srbija i Austrija će imati zajedničke programe, kao i mjesto za jednog mladog srpskog diplomatu u austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova „kako bi naučio kako to rade Austrijanci“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije