Svijet

"Njujork tajms": Putinova pobjeda u Siriji

"Njujork tajms": Putinova pobjeda u Siriji
"Njujork tajms": Putinova pobjeda u Siriji

NJUJORK - Vladimir Putin je pobijedio u Siriji, a do toga je došlo, uglavnom, zbog loše politike američkog lidera Baraka Obame, ocjenjuje "Njujork tajms".

Putinova politika u Siriji je prilično jasna - on jača poziciju Bašara Asada.

Ruske snage bombarduju opoziciju sve dok se ona ne preda, istovremeno, Moskva onemogućava zapadnim zemljama da promijene sirijski režim, a sve to čini uz pomoć "diplomatskog oratorstva" tokom razgovora u Ženevi.

Krajnji Putinov cilj jeste jačanje sirijske vojske do trenutka kada će ona biti u stanju da krene protiv bastiona džihadista - krvave "Islamske države", navodi autor teksta Rodžer Koen.

On procjenjuje da su sva američka saopštenja "samo prazne priče", a da u stvarnosti u Siriji glavnu riječ ima Vladimir Putin i to zbog nepostojanja jasne politike Baraka Obame.

"Sirijski grad Alep je pod opsadom provladinih snaga... U potpunosti je nezaštićen od Putinovih hirova i nemilosrdnih Asadovih planova. A sve to zbog loše i beskorisne Obamine administracije", navodi Koen u "Njujork tajmsu".

Izjava američke Vlade da Sirija "nije ključni element nacionalnih interesa SAD i da novi rat na Bliskom istoku treba izbjegavati", vodi u prećutni pristanak na krajnji cilj Moskve, uz nadu, da će uz malo sreće, Putin istovremeno uništiti i "Islamsku državu".

Koen smatra da je upravo Obamina "sirijska agonija" dovela do terorističkih napada u Parizu i San Bernardinu.

Ona je u mnogome doprinijela i vjerovatnom raspadu jezgra EU, u kojoj članice opet zatvaraju svoje granice zbog migrantske krize, zaključuje autor u "Njujork tajmsu".

(N.N/RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije