BiH

Opozicija: Dodik je najveći licemjer

 Opozicija: Dodik je najveći licemjer
Opozicija: Dodik je najveći licemjer

BANJALUKA - Predstavnici opozicije optužili su Milorada Dodika, predsjednika RS, da je napravio dogovor sa koalicijom Domovina da se u Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima unesu odredbe da sastav MUP-a odražava rezultate popisa iz 1991. godine.

Opozicionari su optužili Dodika da je "najveći licemjer" jer optužuje opoziciju za izdaju, a njegova stranka sklapa dogovore s Bošnjacima o sastavu MUP-a.

Kako su istakli Dragan Čavić, Vukota Govedarica, Miroslav Brčkalo i Milanko Mihajilica, Dodik je od zakona odustao i vratio ga skupštini tek kada je opozicija ukazala na te primjedbe.

Dodali su da su uvjereni da bi Dodik predstavnike Saveza za promjene proglasio izdajnicima da su oni sa koalicijom Domovina na Zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda usaglasili pomenuti zakon, i zapitali da li će slične primjedbe biti upućene predstavnicima vlasti koji su usaglasili taj zakon. Rekli su, takođe, da bi ministar unutrašnjih poslova i premijerka trebali da podnesu ostavke ako su oni to uradili mimo Dodikovog znanja.

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, za koji je predsjednik Dodik najavio moguće odlaganje zbog nepostojanja saglasnosti svih srpskih stranaka, opozicionari su rekli da je srpsko jedinstvo postojalo 2011. godine, ali da je Dodik odlučio da tada referendum otkaže.

Nedim Čivić, poslanik Koalicije Domovina, je rekao da Dodik vraćanjem zakona pokušava policiju i tužilaštvo podrediti sebi i srpskom narodu i najavio da će Domovina ponovo podnijeti apelaciju Ustavnom sudu RS o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa zbog diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u RS.

Rekao je da u MUP-u RS ima samo 0,5 odsto Bošnjaka i dodao da se Bošnjaci i Hrvati u RS više ne osjećaju sigurnim.

Cvijanović: Predsjednik iskoristio svoje diskreciono pravo

Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, rekla je da predsjednik Republike ima diskreciono pravo da zakon ne potpiše i da ga ponovo vrati u skupštinsku proceduru.

Dodala je da ne isključuje da je bilo određenih propusta tokom usvajanja samog teksta zakona, ali da u tome ne vidi problem niti odgovornost bilo koga.

"Predsjednik je iskoristio svoje diskreciono pravo i sada zakonsko rješenje treba prilagoditi da bi ono moglo da prođe testove koje treba da prođe. Ne razumijem zašto sada tražiti odgovornost; niti ministar ne snosi odgovornost, niti parlament, niti oni delegati i poslanici koji su sjedili i pokušavali da usaglase to pitanje", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije