U skupštinsku proceduru ušao predlog izmena zakona o teritororijalnoj organizaciji

Pirot dobija status grada?!

PIROT – Posle više pokušaja, opština Pirot uskoro bi mogla da dobije status grada, pored Vršca i Kikinde; jer je predlog ušao u proceduru Skupštine Srbije, za koji će poslanici izjašavati naredne nedelje.

Anketa: Šta se menja ako Pirot dobije status grada?

pirot-vanja jocic

Vanja Jocić, novinar – Smatram da je Pirot to odavno zaslužio jer je grad koji ima mnoge potencijale i koji pruža puno mogućnosti, posebno za mlade.

pirot-dragan jankovic

Dragan Janković, taksista – Ne znam šta se menja i šta to znači za građane, ali je dobro što Pirot dobija ono što mu pripada. Bojim se samo dodatnih izdataka i nameta.

pirot-marija marinkovic

Marija Marinković, ekonomista – Na ovaj način stvaraju se uslovi da se grad još više razvija i da u dogledno vreme postane univerzitertski centar pošto je i sedište Okruga.

Incijativa, podržana peticijom 7.000 Piroćanaca, stara je pet godina, a na red u Skupštini Srbije došla je zahvaljujući poslaniku iz Kikinde Branislavu Blažiću, kao predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže za Jugmediu objašnjava da je posel incijative, sa fakultetom iz Niša urađena kompletna analiza da Pirot, iako nema 100.000 stanovnika, po kojoj ova opština ima sve uslove za dobijanje statusa grada.

“Za to imamo potencijala.Tada je ovu inicijativu podnela i opština Kikinda. Sada se priključio i Vršac a predlagač je poslanik iz Kikinde Branislav Blažić. Zahvaljujem mu se u ime građana opštine i pozivam sve poslanike da podrže ovaj predlog. Ovo su tri grada koja su ekonomski razvijena i nema nikavog razloga da ne dobiju status grada. U ovom trenutku nema velike razlike između opštine i grada, osim što je umesto predsednika opštine – gradonačelnik, a umesto predsednik SO predsednik Gradske skupštine i Gradsko veće. Menja se i zakon o komunalnoj policiji i to je bila jedina razlika između opštine i grada. Gradovi su imali mogućnost da formiraju Komunalnu policiju a sada će moći i opštine sa više od 40.000 stanovnika, poput Pirota”, ističe Vasić.

On očekuje da Pirot konačno dobije status grada na koji čeka već nekoliko godina.

“To je priznanje za Pirot. Ukoliko dođe do dalje decentralizacije Srbije, sigurno je da će gradovi dobijati i neke nove nadležnosti. Pominje se i izmena zakona o lokalnim izborima i da se gradonačelnici biraju direktno za šta se godinama zalažem. Predlagač zakona poslanik Blažić mi je rekao da očekuje da se ovaj zakon usvoji iduće nedelje u republičkom parlamentu i pre raspisivanja lokalnih izbora. Moraće da se menja statut opštine. Ne pada mi na pamet da predlažem, da budući grad bude podeljen na opštine. Bićemo grad kao celina. Necelishodno je da gradovi poput Pirota imaju više opština, veći broj odbornika i više predsednika skupština. Dobijanjem statusa grada Pirotu se otvaraju mogućnosti za dalji razvoj i dolazak investitora pošto se nalazimo na Koridoru 10”, uveren je Vasić.

(Kraj)paz

 

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

7 Komentara
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tolić
09.02.2016. 12:41

Gospodin Vasić je i ovim nastupom dokazao svoju mudrost, a svojim delima izuzetnu sposobnost, poštenje i opredeljenje za razvoj grada. Naravno da je najvredniji dostignuti nivo ekonomskog blagostanja u gradu što će predstavljati odlućujući faktor da Pirot dobije status grada. Svi građani mu za sve što je učinio duguju veliku zahvalnost.

Neša Paun
09.02.2016. 20:07
Odgovor za  Tolić

Iako je otkazana najeminentnija akcija u gradu “Ljudi za novo vreme”, a zbog izuzetnih zasluga za grad, treba iznaći finansijske mogućnosti za organizaciju Gala večeri na kojoj bi se gospodinu Vladanu Vasiću još jednom uručila sva priznanja u skopu iste: Ličnost godine, Piroćanac godine, Iskorak i naravno – Evrokorak.

saz
09.02.2016. 13:14

Javio se i Smrdan da dobije status grada. Mislim da ljude ne bi trebali da odbiju jer skoro i da nemaju stanovnike. Svi su pobegli.

V
10.02.2016. 13:23

S obzirom da g.Vasić prepoznaje koridor X kao preduslov za razvoj trebalo bi da usmeri svoje napore na podsticanje nadležnih da se bez odlaganja pristupi remontu i elektrifikaciji pruge Niš-Dimitrovgrad.Auto-putevi podržavaju tercijerni sektor.Postojanje pruge omogućava razvoj industrije i jeftin masovni transport robe i putnika.Ovom prilikom i ja apelujem da se otpočne realizacija ovog projekta koji je bio planiran još 2008,ali se iz neopravdanih razloga od njega odustalo.

Molba predsedniku
10.02.2016. 16:14

U gradu su sve asfaltne povrsine nestrucno i nekvalitetno uradjene.Mnogo je rupa, ostecenja i losih nagiba u koje se skupljaju atmosferske padavine i moraju se siroko obilaziti. Slicna je situacija i sa trgom,posebno ranije rekontruisanim delom cija je povrsina u vecem stepenu ruinirana, a postoje i kanali sa resetkama u stanju totalnih razvalina. Neko ko je nadlezan trebao bi da hitno reaguje!!!

Kupačica
11.02.2016. 08:12

Dobro jutro care.

stolar Skansi
13.02.2016. 10:09

Pored Kikinde, u skupštinsku proceduru za dobijanje statusa grada na insistiranje premijera Aleksandra Vučića, a na li;nu inicijativu poslanika iz SNS iz Pirota, uvršteni su Vršac i Pirot. SNS je uradio ono što su Dinkić i Vasić obećali Piroćancima.