"Afera bi mogla da odvede HR na nove izbore"

Odluka predsednice Kolinde Grabar Kitarović da smeni direktora tajne službe Dragana Lozančića pretvorila se u pravu aferu.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

11:46

Default images
Thinkstock

Zastupnik HDSSB-a Josip Salapić kaže da je sve u vezi s tim krajnje zabrinjavajuće, te da se Hrvatska našla u krizi koja bi mogla da dovede do prevremenih parlamentarnih izbora.

"Očito je da postoji vrlo ozbiljan problem. Hrvatska se našla u krizi koju u Saboru nismo očekivali. Očekivali smo da ćemo se baviti ekonomijom, zapošljavanjem, reformama... Ovo što se događa sa SOA je krajnje zabrinjavajuće, a saborski Odbor za nacionalnu sigurnost još nije formiran", naveo je podsetivši da predsedničko mesto tog odora pripada po zakonu najvećoj opozicionoj stranci, u ovom slučaju SDP-u.

Salapić je gostujući na regionalnoj N1TV rekao da ni jedna druga opcija ne može na to da utiče ko će biti njihov kandidat, zakon je tu jasan. Razlozi za neprihvatanje Ranka Ostojića, inače, bivšeg ministra policije, ne može biti njegovo oglašavanje na društvenim mrežama o pitanjima vezanim za događanja unutar njegove stranke.

Sada je, ističe, jasno i zašto parlamentarni odbor za nacionalnu sigurnost nije formiran, iako bi on uveliko mogao da pomogne predsedniku vlade Tihomiru Oreškoviću da reši ovu situaciju, da se vidi da li je prekrsen zakon i jesu li ugroženi nacionalni interesi.

"Očito je da tu nešto nije u redu", rekao je.

Upitan da li veruje da je Lozančić stvarno "tempirana bomba", Salapić kaže:

"Verujem da je sistem tako uređen da oni koji su na čelu znaju što smeju ili ne smeju kada dođe do njihovog razrešenja na bilo koji način. HDSSB je očekivao zamah kada smo dobili novu vladu, a već je bilo toliko problema - s ministrom branitelja, ministrom kulture, sada imamo ovu aferu oko SOA-e, a dolazi novi val izbjeglica. Ako je Lozančić prekršio zakon predsednica mora svima objasniti kako. I saboru i javnosti. To se jako brzo može rešiti", naveo je Salapić.

Govoreći u odnosima u vladajućoj koalicji , Salapić kaže da "stvari nisu krenule dobro".

"Imamo neslavan početak rada parlamenta i vlade. Mi se ne čudimo da se HDZ obraća bivšim ministrima, to je normalno, ali zabrinjava jedna neupućenost zastupnika Mosta u celokupnu situaciju koja se događa. Očito nisu bili spremni za vođenje države", naveo je Salapić ne isključujući mogućnost vanrednihh parlamentarnih izbora.

Odluka o smeni Lozančića još nije konačna jer odluku o tome treba da potpiše i premijer Orešković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: