Vesti

1

Matić: Akademska računarska mreža od naredne školske godine

Autor: VV

Izvor: Beta

Matić: Akademska računarska mreža od naredne školske godine

Izvor: Foto: Medija centar

"Cilj je da deca u školama koriste sadržaje koji su edukativnog i obrazovnog karaktera i da uz dogovor sa roditeljima i nastavnicima vidimo da li to umrežavanje i ti sadržaji mogu da se prošire dodatnim sadržajima na koje bi roditelji i nastavnici pristali", rekla je Matić za RTS.

Ona je kazala da su pripreme počele i da se očekuje da novi sistem bude u funkciji od septembra.

Govoreći o eksploataciji dece na internetu Matić je rekla da je Skupština Srbije usvojila Zakon o informacionoj bezbednosti, koji stvara okvire za donošenje i drugih podzakonskih akata, pre svega Strategije o zaštiti dece na internetu.

Ona je dodala da se donošenje te strategije i plana za sprovođenje očekuje do juna.

"Mi moramo, pre svega raditi na digitalnoj pismenosti. To ne znači ovladavanje digitalnim veštinama. To su dve različite stvari. Digitalna pismenost podrazumeva da razumete i koristite savremenu tehnologiju, ali i da ste svesni i opasnosti koju taj virtuelni svet donosi", navela Matić.

Ona je rekla da je potrebna odgovornst, svesnost, kao i edukacija o dobrim i lošim stranama interneta i društvenih mreža.

"Zakonom o informacionoj bezbednosti planirano je osnivanje centra za prevenciju bezbednost i zaštitu na internetu, kao i da postoje nadležni organi koji će moći da zaštite decu, roditelje i sve korisnike savremenih tehnologija", navela je Tatjana Matić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ljilja

Da udomite vaše nezbrinute kadrove! Kada ste i gde uposlili kvalitetnog radnika? Alo bre, dokle sa vezama!