Interpol: 55 miliona pasoša na proveri

Interpol proverava 55 miliona pasoša, među kojima i oko 30.000 sirijskih, od kojih je 4.000 "blanko izdatih", a koji bi mogli biti u rukama pripadnika ID.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

08:24

Interpol: 55 miliona pasoša na proveri
Thinkstock

U EU je tokom prošle godine prijavljeno 35 miliona pasoša koji su izgubljeni ili ukradeni, a taj broj se više nego udvostručio u proteklih pet godina, tvrdi bečki dnevnik "Kurir".

Da li su Evropljani postali sve neodgovorniji prema svojim pasošima i ličnim dokumentima, ili oni dospevaju sve više u tamne kanale o tome postoje različita mišljenja.

Ministarstvo odbrane SAD je zbog te situacije stavilo je pet evropskih zemalja pod specijalni nadzor, a među njima su Francuska, Grčka, Belgija, Nemačka i Italija.

Ako te države ne budu brzo reagovale preti im pooštravanje kriterijuma za ulazak njihovih građana u EU, pa čak i uvođenje viznog režima.

Između 2.000 i 7.000 evra trenutno na crnom tržištu koštaju putne isprave.

Islamska države je, prilikom napredovanja u svojim osvajanjima teritorija u Iraku, Libiji i Siriji otela i brojne dokumente, a procenjuje se da se radi do 250.000 pasoša, koje sada teroristi mogu da izdaju na bilo čije ime.

Tako su navodno i teroristi koji su izveli napad u Parizu dospeli u Francusku koristeći dokumenta koje su islamisti oteli u sirikskom mestu Raka.

Međutim omiljeniji od sirijskih pasoša ipak su putne isprave zemalja EU, jer se lica koja ih poseduju manje kontrolišu.

Na aerodromu u Istanbulu su krajem prošle godine otkrivena dva krijumčara koji su krenuli da se pridruže Islamskoj državi, a u prtljagu su imali 148 falsifikovanih pasoša.

"O tome koliko pasoša u Austriji stvarno bude ukradeno ne postoje tačne brojke", ističe šef odsedaka u Saveznoj kriminalističkoj službi Ernst Gajger.

On je rekao da ne postoje specijalni problemi sa austrijskim pasošima, navodeći da je poslednji put jedan blanko putni dokument Austrije dospeo u ruke terorističke organizacije RAF.

Prilikom poslednje sednice ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu uspostavljena je radna grupa koja treba da reši problem sa izgubljenim, odnosno ukradenim pasošima, čiji broj neprestano raste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: