Kimov satelit se "prevrće", primećen iznad SAD

Severnokorejski satelit, lansiran raketom zbog koje je podignuta uzbuna širom sveta, navodno se “prevrće“ u zemljinoj orbiti.

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

07:00

Kimov satelit se
Getty Images

Eksperti i dalje pokušavaju da prime bilo kakav signal sa satelita koji je u svemir odnela raketa tipa Kvangmjongsong-4.

Dopisnik američke televizijske mreže CBS Dejvid Martin je citirao neimenovanog američkog zvaničnika koji je rekao da se satelit “tumba u orbiti“.

Takođe, istaknuto je da je frekvencija na kojoj bi satelit trebalo da emituje signale nepoznata, kao i da je nemoguće detektovati bilo kakav signal.

Prema poslednjim izveštajima, satelit se nalazio u nedelju tačno iznad stadiona u Santa Klari u Kaliforniji, gde je održavana finalna utakmica lige američkog fudbala.

“Prešao je skoro direktno iznad Silicijumske doline, gde se nalazim ja i gde se nalazi stadion. To se dogodilo sat vremena po završetku utakmice. To bih podveo pod slučajnost, veoma interesantnu slučajnost“, rekao je istraživač svemira Martin Vilijams.

Nove turbulencije u odnosu Pjongjanga i “ostatka sveta“ prouzrokovalo je lansiranje rakete za koju se pretpostavlja da može da ponese bojeve glave i da razvije domet od 9.000 kilometara.

Severna Koreja je saopštila da je raketa u svemir odnela satelit koji bi nadgledao vremenske prilike i mapirao lokacije nacionalnih resursa i šuma. Ipak, to nije bilo ubedljivo za Savet bezbednosti UN, čije članice su najavile donošenje rezolucije i oštro osudile ovakvo postupanje režima Kim Džong-una.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: