Vesti

0

Mali: Na proslavi Delte sam bio kao gradonačelnik

Autor: SA/ AP

Izvor: Beta/Tanjug

Mali: Na proslavi Delte sam bio kao gradonačelnik

Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Odlazak na tu proslavu Delta holdinga je bio moja obaveza kao gradonačelnika. Na toj proslavi je bio i gradonačelnik Ljubljane. On je jasno rekao da ako Delta ne bude investirala u Beogradu, da će investirati u Sloveniji i da će im mnogo brže i efikasnije davati građevinske dozvole", kazao je Mali novinarima u Skupštini grada.

On je rekao da to ne može da dozvoli i da se već godinu i po dana bori za svako radno mesto i svaku investiciju.

"Radi se o investicijama u Beograd od 250 miliona evra u naredne dve godine, radi se o 8.000 novih radnih mesta. Ja hoću da se izborim da ta radna mesta ostanu u Beogradu", naveo je Mali.

Predsednik Delta holdinga Miroslav Mišković tereti se za malverzacije u privatizaciji putarskih preduzeća i suđenje mu je u toku.

Mišković je na proslavi 25 godina rada Delta hodinga 4. februara izjavio da je ta kompanija najveći pojedinačni investitor u Srbiji i da je do sada ukupno investirala 2,4 milijarde evra.

On je kazao da je Delta državi na ime poreza u poslednjih 10 godina uplatila više od dve milijarde evra.

 

Beograd nema višak zaposlenih

Skupština grada usvojila je danas odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave za 2015. godinu, a gradonačelik Siniša Mali istakao je da Beograd nema višak zaposlenih.

"Odlukom je preciziran maksimalan broj zaposlenih od 32.385 ljudi, tako da Beorgad nema višak zaposlenih", rekao je novinarima Mali.

Prema njegovim rečima, odluka je posledica napora i razionalzacije na kojoj se radi već dve godine.

"Sa ponosom možemo da kažemo da smo u skaldu sa kriterijumima i uredbama koje je Vlada Srbije donela", rekao je Mali.

On je kazao da se taj broj zaposlenih odnosi i na ustanove kulture, javna komunalna preduzeća, gradske opštine, zdravstvene ustanove i vrtiće.

"Mi smo se već dve godine bavili socijalnim programima u javnim komunalnim preduzećima i smanjenjem broja viška zaposlenih...", dodao je on.

Prema odluci, broj zaposlenih na neodređeno vreme u Gradskoj upravi grada Beograda za 2015. godinu je 2.105 zaposlenih.

Ukupan broj zaposlenih u sistemu lokalne samouprave grada Beograda, koji čine organi grada, organi gradskih opština, javne službe, javna preduzeća, pravna lica osnovane od strane tih preduzeća, privredna društva i druge organizacije čiji je osnivač Grad, odnosno opštine, je 32.385 zaposlenih.

Kako je navedeno u odluci, u predškolskim ustanovama ukupno je zaposleno 7.126 ljudi, dok u ustanovama kulture ukupno ima 1.183 zaposlenih.

Kada je reč o broju zaposlenih za 2015. godinu u ustanovama socijalne zaštite, u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine radila je 351 osoba, u Gerontološkom centru Beograd 1.209, u Centru za socijalni rad grada Beograda 557, a u Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd 380 zaposlenih.

Kada je reč o opštinskim upravama, najviše zaposlenih broji opština Lazarevac, u kojoj radi 1.077 ljudi, dok najmanje zaposlenih ima opština Savski venac, njih 131.

 

Širenje pešačke zone u centru promeniće fizionomiju Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali razgovarao je danas sa arhitektom Borisom Podrekom o projektu širenja pešačke zone u centru grada, čija će realizacija prema rečima Malog, promeniti fizionomiju prestonice.

Mali je nakon sastanka sa Podrekom, koga je Grad Beograd angažovao za realizaciju tog projekta, ocenio da će širenje pešačke zone staviti Beograd "rame uz rame sa drugim evropskim i svetskim metropolama koje u svom centru imaju pešačku zonu".

Kako je saopštila Gradska uprava, gradonačelnik je naveo da je projekat započet 2015. godine, kada je Ulica Vuka Karadžića potpuno rekonstruisana i pretvorena u pešačku zonu.

"Trenutno se radi rekonstrukcija ulice kod 'Crvenog petla', dok će na proleće početi pretvaranje gornjeg dela Obilićevog venca u pešačku zonu. To su sve aktivnosti koje za rezultat treba da imaju pretvaranje užeg centra grada u zonu koja je posvećena samo pešacima", kazao je Mali.

Kako je naveo, paralelno s tim se radi još nekoliko projekata koji su preduslov njegove realizacije, pre svega izmeštanjem trolejbuskih terminusa sa Studentskog i Trga Republike, kao i izgradnja četiri podzemne garaže u centru grada čiji se početak očekuje na proleće 2017. godine.

U saopštenju se dodaje da je Podreka, kao rođeni Beograđanin, ocenio da je red da se uredi prostor između objekata koje su podizale arhitekte poput Zlokovića i Dobrovića, kako bi se gradu dao novi identitet.

Projektom je predviđeno da u pešačku zonu bude pretvoren prostor oko Studentskog trga sa Vasinom ulicom, kao i trg oko Spomenika vojvodi Vuku sa okolnim ulicama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR