Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji uvažava se reformski proces Srbije tokom protekle godine koji je vodio otvaranju poglavlja 32 i 35 u pregovorima o pridruživanju. Verujem da je Srbija, bez sumnje, ostvarila dobar napredak, kaže za Danas Knut Flekenštajn, potpredsednik grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, povodom nedavnog usvajanja tog dokumenta čiji autor je Dejvid Mekalister, izvestilac EP za Srbiju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Naš sagovornik ističe da je pregovaračko poglavlje 35 naročito značajno budući da se, između ostalog, odnosi na normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. „Za uspešno buduće članstvo i Srbije i Kosova u EU neophodno je da njihov odnos omogući obema državama da konstruktivno sarađuju i u susedstvu kao i unutar institucija EU“, konstatuje on.

Flekenštajn napominje da je istovremeno važno da se otvore pristupni pregovori o poglavljima 23 i 24, posvećena pravdi, vladavini prava i osnovnim slobodama „što je pre moguće“.

– Reforme u domenu vladavine prava i pravde donose najpozitivnije promene u svakodnevnom životu ljudi. Te reforme takođe snaže demokratiju, tako što će omogućiti Srbiji da brže ostvari napredak i u drugim oblastima. Pravosudne reforme neće biti sprovedene za dan, za njihovo sprovođenje biće potrebno vreme. Stoga, važno je za Srbiju da sada bude aktivna i za EU da otvori relevantna poglavlja u pregovorima o članstvu, zaključuje poslanik EP.

Što skorije otvaranje poglavlja

U Rezoluciji EP se, između ostalog, poziva na što skorije otvaranje ključnih poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu sa EU, pozdravlja napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i Srbija ohrabruje da nastavi ekonomske reforme. Srbija se, takođe, poziva da nastavi sa sistematskim i ekonomskim reformama, obezbedi da rad sudija, tužilaca i medija bude oslobođen političkog uticaja i pojača napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari