Desert posle ručka: Crna torta

by | februar 4, 2016
Foto: Mica kuvarica

Foto: Mica kuvarica

Sastojci:
Za koru:
– 9 jaja
– 9 kašika šećera
– 2 kašike prezle
– 100 g otopljene čokolade
– 100 g mlevenih oraha
– malo ruma
Za fil:
– 200 g putera
– 100 g šećera u prahu
– 100 g kristal šećera
– 100 g otopljene čokolade
– malo kuvane crne kafe
– 2 jajeta
– 1 vanil-šećer
Za dekoraciju:
– 100 g rendane čokolade

Priprema:
Kora:
1. Penasto umutite žumanca postepeno dodajući šećer.
2. Prelijte prezlu s malo ruma pa dodajte u umućena žumanca.
3. Zatim dodajte mlevene orahe i otopljenu čokoladu.
4. Posebno umutite belanca u čvrst sneg pa lagano sjedinite s prethodnom smesom.
5. Sipajte u podmazan pleh prečnika 24 cm i pecite na 200°C dok ne porumeni.
6. Ostavite da se potpuno ohladi, pa presecite vodoravno napola.
Fil:
1. Umutite na pari jaja postepeno dodajući šećer i vanil-šećer.
2. Zatim dodajte malo kuvane crne kafe i čokoladu izlomljenu na kockice. Dobro promešajte da se čokolada otopi.
3. Ostavite da se prohladi te sjedinite puterom umućenim sa šećerom u prahu.
Finalni postupak:
1. Koru premažite sa 3/4 fila i preklopite drugom korom.
2. Preko gornje kore i bočnih stranica nanesite ostatak fila i odozgo narendajte čokoladu.

Tagovi: