Svet

Sreda, 03.02.2016.

10:20

Da li je EU ovim objavila rat Gaspromu?

Evropska unija želi da ispita sve ugovore koje je ruski Gasprom potpisao sa evropskim kompanijama, zbog sumnje da su nametane nepravedne cene.

Izvor: Tanjug

Da li je EU ovim objavila rat Gaspromu?
Foto: Thinkstock

EU sumnja da su nametnute cene koje krše trgovinske propise EU, piše nemački dnevni list Frankfurter algemajne cajtung, pozivajući se na interni dokument Evropske unije.

Prema pisanju nemačkog lista, EU želi da dobije na uvid sve informacije o ugovorima koje su evropske kompanije sklopile sa Gaspromom, a koji su potpisani na rok duži od godinu dana i kojima je predviđena isporuka preko 40 odsto energetskih potreba jedne države članice, prenosi agencija AFP.

Zvanični Brisel bi, takođe, želeo da od samog starta bude uključen u pregovore o isporukama gasa između članica i nečlanica EU, piše nemački dnevni list, uz ocenu da bi se Nemačka možda mogla usprotiviti ovakvim predlozima.

U aprilu prošle godine, Evropska komisija je optužila Gasprom za kršenje propisa EU o jedinstvenom tržištu, i za ugrožavanja konkurencije na gasnim tržištima zemalja centralne i istočne Evrope, gde je ta kompanija dominantan dobavljač, navodi francuska agencija.

Evropska unija je posebno optužila Gasprom za kršenje propisa o jedinstvenom tržištu, zbog njegove zabrane preprodaje gasa između članica EU, što je ruskoj kompaniji, kako je saopštila EU, omogućilo da naplaćuje nepravedne cene.

Gasprom je, međutim, odbacio sve optužbe EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Kupljen aerodrom: Evo ko je novi vlasnik

Mađarska državna kompanija Korvinus (Corvinus Zrt) i francuski koinvestitor Vansi (Vinci Airports) kupili su aerodrom Budimpešta od dosadašnjeg glavnog akcionara Avialijens (AviAlliance) i manjinskih akcionara, navodi se u saopštenju kompanije Avialljens.

7:18

7.6.2024.

1 d

Srbija

Nove cene goriva

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 199 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 189 dinara.

10:11

7.6.2024.

1 d

Podeli: