02. februar  2016. 16.00  | Izvor: Tanjug

Podgorica: Pronađeno oružje i droga, privedeno više lica

PODGORICA -

U međunarodnoj istrazi krijumčarenja oružja pronađeno je danas pet komada vatrenog oružja, municija i 22 kilograma marihuane, a u toku je kriminalistička obrada nad više lica, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

U okviru međunarodne policijske akcije "Torpedo", koju crnogorska policija vodi sa policijama Nemačke i Francuske, koja je usledla nakon hapšenja crnogorskog državljanina V.V. iz Podgorice u Nemačkoj početkom novembra prošle godine, na više lokacija u Podgorici izvršen je pretres stanova i drugih prostorija koje koristi više lica, državljana Crne Gore, a za koja se sumnja da se bave krijumčarenjem oružja i opojnih droga.

Danas je pretresima, "u ilegalnom posedu kod obrađivanih lica na području Podgorice" pronađeno: jedna automatska puška AK-47 sa bajonetom, jedna lovačka puška MC 2112, dva pištolja marke Parabelum 9mm i Sigsauer 9mm, jedan karabin nepoznatog modela, određana količina municije za automatsko i poluautomatsko oružje i pištolje, kao i oko 22 kilograma opojne droge marihuana.

U Centar bezbednosti Podgorica dovedeno je više lica i u toku je kriminalistička obrada ovih lica, kaže se u saopštenju.

U Nemačkoj je05. novembra 2015. godine slobode lišen crnogorski državljanin V.V. (51) iz Podgorice. Službenici policije Njemačke su tada kod njega, u specijalno pripremljenom bunkeru u putničkom motornom vozilu „ VW Golf", pronašli osam automatskih pušaka, dva pištolja, jedan revolver, dvije ručne granate i 200 grama TNT exploziva sa detonatorom. Uprava policije MUP-a Crne Gore je, nakon ovog događaja, došla do određenih operativnih saznanja o licima koja se mogu dovesti u vezu sa lišenjem slobode V.V. u Nemačkoj, te je kroz međunarodnu aktivnost u okviru ove policijske akcije razmijenila veliki broj podataka i dokaznog materijala sa partnerskim službama Nemačke i Francuske, posredstvom NCB Interpol Podgorica, Europola i oficira za vezu.

Partnerske službe iz Nemačke i Francuske su u više navrata obaveštavale našu policiju da podaci kojima za sada raspolažu ne povezuju lišenje slobode V.V. sa terorističkim napadom od 13. novembra 2015. godine u Parizu. Ipak, budući da je crnogorski državljanin lišen slobode na teritoriji druge države sa oružjem koje je prevozio, nastavljena je istraga u vezi sa krijumčarenjem oružja, saopštila je crnogorskam policija.