Vesti

7

Popović: Nova vlada treba da razvija intenzivnije odnose sa Rusijom

Autor: SA

Izvor: Beta

Popović: Nova vlada treba da razvija intenzivnije odnose sa Rusijom

Izvor: Foto: Medija centar Beograd

"Uveren sam da će nakon izbora, nova Vlada Srbije podržati ideju o formiranju Kancelarije i ojačati institucionalne kapacitete za razvoj bliže i intenzivnije saradnje s Rusijom", izjavio je Popović za B92.

Predsednik SNP-a naveo je da Srbija ne sme da propusti šansu koja joj se ukazala nakon što je Moskva, pored Evropske unije, i Turskoj uvela sankcije na uvoz u Rusiju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

"Turska izvozi u Rusiju proizvode u vrednosti od gotovo sedam milijardi evra. Ukoliko zauzmemo samo pet odsto turskog izvoza, Srbija bi u Rusiju dodatno mogla da izveze robu u vrednosti od 350 miliona evra. To je izvanredna šansa za sve srpske privrednike, a pre svega poljoprivrednike", naveo je Popović.

Predsednik SNP-a dodao je da izvoz u Rusiju ne sme da bude baziran samo na dobroj volji proizvođača, već je neophodna i veća podrška države.

"Našim poljoprivrednicima su potrebne veće subvencije, dugoročni krediti za novu opremu i tehnologije na 10 ili 20 godina i s niskom kamatom od jedan ili dva odsto godišnje koju bi država morala da subvencioniše. Na taj način bismo imali iste uslove kao i poljoprivrednici u Evropi i okruženju", kazao je Popović.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Micko

Pa nama jedino preostaje da se okrenemo rusima. Evropa nas samo koci iz dana u dan, a i dosta njenih clanica oce da izadju iz nje. Ja stvarno vidim Popovica kao coveka koji je blizak Rusiji...

Slobodan

Ako sad ne iskoristimo sansu za saradnju, stvarno ne znam kad ćemo

Ivan M.

Jasn je da nam je ovo jedna od najvećih prilika da poboljšamo našu privredu. Povećali bi proizvodnju, pomogli seljacima i izvezli naše domaće proizvode na ogromno rusko tržište